Mozaiek van Brood-vermenig­vuldiging opgegraven

Monday, October 21, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Op de vloer van de 'verbrande kerk' in Hippos, aan de overzijde van het Meer van Galilea, hebben Israëlische archeo­logen van de Universiteit van Haifa een prachtige mozaïek gevonden dat de ver­menig­vuldiging van de broden uitbeeldt. Vond dit wonder in deze omgeving plaats?

De 'Verbrande Kerk' in Hippo is een van de minstens zeven christelijke kerken, die in brand zijn gestoken tijdens de verovering van de stad door het Sasanische of Nieuw-Perzische of Iraanse Rijk in het jaar 614, bijna 1400 jaar geleden. Het lijkt erop dat de as van het vuur als een schild heeft gediend om het mozaïek te beschermen, dat zijn heldere kleuren en ontwerp behield.

Een van de afbeeldingen geeft de voeding van de 5000 weer, vermeld in alle vier de evangeliën: 'En toen Hij de vijf broden en de twee vissen genomen had, keek Hij op naar de hemel, zegende en brak de broden en gaf ze aan Zijn discipelen, opdat zij die aan hen zouden voorzetten, en de twee vissen verdeelde Hij onder allen. En zij aten allen en werden verzadigd. (…) En die de broden gegeten hadden, waren ongeveer vijfduizend mannen', zegt Marcus 6:41-44. Andere mozaïeken beelden twaalf manden vol brood uit, want Jezus discipelen hielden ook twaalf manden brood over.

Archeologen uit Israël, Polen en de VS bestuderen al sinds 1993 de 'Verbrande Kerk' site in het Hippos Nationaal Park, en deze nieuwe ontdekking zou kunnen suggereren dat het wonder dichter bij deze nieuwe locatie heeft plaatsgevonden. Naast de mozaïeken zijn ook Griekse teksten gevonden, waarin de naam van de martelaar Theodoros voorkomt.

De opgravingen van de site werden begeleid door Dr. Michael Eisenberg, namens het Instituut voor Archeologie van de Universiteit van Haifa. In een interview, gepubliceerd door The Jerusalem Post, zei Eisenberg dat de vondst nog niets bevestigt, maar dat het lijkt te gaan om een afbeelding van het wonder waarover in de evangeliën wordt gesproken.

'Tegenwoordig beschouwen we de Kerk van de Brood­vermenig­vuldiging in Tabgha, ten noordwesten van het Meer van Galilea, als de plaats van het wonder, maar als we het Nieuwe Testament zorgvuldig lezen, is het duidelijk dat het misschien ten noorden van Hippo binnen het gebied van de stad heeft plaatsgevonden,' zei hij.

Andere afbeeldingen in het mozaïek tonen vogels en vissen. (Foto's: Michael Eisenberg).

'De vissen zelf hebben een aantal extra symbolische betekenissen in de christelijke wereld', vervolgt Eisenberg. 'Er kunnen zeker verschillende verklaringen zijn voor de beschrijvingen van broden en vissen in het mozaïek, maar je kunt de gelijkenis met de beschrijving in het Nieuwe Testament niet negeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.