Jeruzalem Mars 2019 trok 70.000 deelnemers

Friday, October 18, 2019 |  Edda Schmidt
Zoals elk jaar werd gisteren tijdens het Loof­hutten­feest de Jeruzalem Mars gehouden, door het hart van de stad. Het is een van de kleurrijkste en vrolijkste evene­menten tijdens de feestdagen van soekkot, waarvoor mensen uit wel vijftig landen naar de heilige stad waren gekomen.

Duizenden mensen van over de hele wereld zijn naar Jeruzalem gekomen om hun loyaliteit en liefde voor Israël te tonen en om de vele families die zijn gekomen om toe te kijken te verwelkomen.

Het was een afwisselende dag: Naast de voornaamste activiteit van de dag, de mars door het centrum van Jeruzalem, was er 's ochtends een ochtendwandeling over een natuurpad. Daarnaast werden er overdag activiteiten voor het hele gezin aangeboden in het Sacherpark. Van springkussens, goochelshows en spelletjes voor kinderen tot concerten.

Om 15 uur begon de centrale gebeurtenis van de dag: de mars in het hart van Jeruzalem. De start was in het Sacher Park, waar iedereen zich eerder had verzameld. Ongeveer 70.000 mensen namen deel aan de parade, waaronder groepen uit de hele wereld, soldaten, vaandeldragers, dansgroepen en toeristen. Het was een zeer kleurrijke mix. Ongeveer 50 landen waren vertegenwoordigd. Toeschouwers en bewoners waren enthousiast over uit welke hoeken van de wereld de mensen waren gekomen, en af en toe begon het raden naar de vlag. Er waren mensen uit Samoa, de Fiji-eilanden, Maleisië, Sri Lanka, Kameroen, Groenland, Macedonië, Egypte, Gabon, Tanzania, Panama, Egypte en de Cookeilanden, echt heel veeln. Er namen vooral veel christenen deel aan deze mars, bijvoorbeeld in het kader van de ICEJ (Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem). Verklaringen zoals 'U bent niet alleen', 'Wij houden van Israël' of bijbelverzen waren vaak op spandoeken te lezen.

Ik mocht ook voor het eerst aan dit evenement deelnemen en meelopen met de parade. De vrolijke sfeer die vanaf het begin heerste bij alle deelnemers en toeschouwers, trok iedereen automatisch mee. Enerzijds was het zeer interessant om de verschillende culturen en deelnemers met hun vlaggen en hun kleding te zien. Er werd gedanst, gezongen, gezwaaid en gelachen. Alle toeschouwers, voornamelijk gezinnen, werden hartelijk verwelkomd met 'Chag Same'ach' en 'Shalom! De kinderen liepen tussen de mensen door en verzamelden snoep en vlaggetjes.

Anderzijds verwelkomden de toeschouwers de wandelaars en heetten hen hartelijk welkom. We werden handen geschud en bedankt voor de steun en de komst. Ik was echt onder de indruk van de parade en ik kan zeker aanbevelen om er deel aan te nemen. Het is een ongelooflijk hartelijke en vrolijke gebeurtenis en het is opmerkelijk hoeveel landen en organisaties er vertegenwoordigd zijn. Ik hoop volgend jaar weer mee te kunnen marcheren.

Nog één informatie: Aangezien het redactiekantoor nu gesloten is tijdens Shabbat en de komende feestdagen, Slotfeest (maandag) en Simchat Torah (Vreugde der Wet, dinsdag) is er die dagen weinig nieuws. Volgende week zullen we een video met impressies en opnames van de parade publiceren. Wij wensen al onze lezers Shabbat Shalom en gezegende feestdagen!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.