Wat betekent Trumps beslissing over de Koerden voor Israël?

Friday, October 11, 2019 |  Yochanan Visser
De Amerikaanse president Donald Trump heeft net een nieuw oorlogsgebied in Syrië gecreëerd, toen hij, na een telefoontje met de Turkse leider Erdogan, zijn zegen gaf aan een nieuwe Turkse inval in Syrië. Dit maakt de Israëli's bezorgd: kunnen zij hem op de lange termijn wel vertrouwen?

De Turkse autocratische leider Recep Tayyip Erdogan wachtte met de nieuwe invasie in Syrië totdat Trump uiteindelijk toegaf en opdracht gaf tot de onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse speciale troepen, die de overwegend Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) tijdens de oorlog tegen ISIS hadden geadviseerd.

Erdogan beweert dat de Koerdische YPG-militie, die de ruggengraat vormt van de SDF, een tak is van de verboden Turkse PKK, de Koerdische Arbeiderspartij en bestempelt de militie als 'terroristische organisatie'. Trump gelooft blijkbaar Erdogan, en beweerde ten onrechte in een tweet, dat de Syrische Koerden Turkije al decennia lang terroriseren.

De president beweerde later, dat de VS meer dan genoeg hadden gedaan voor de Koerden en beschuldigde hen er zelfs van dat ze het Amerikaanse leger niet hadden geholpen tijdens de invasie in Normandië in 1944, toen de geallieerde strijdkrachten in Frankrijk landden om af te rekenen met Hitlers leger.

In de afgelopen twee dagen werden meer dan 100 Syriërs gedood, toen Turkse gevechtsvliegtuigen en artillerie meer dan 180 doelen beschoten hadden in wat de Koerden Rojava noemen, de autonome regio langs de Syrisch-Turkse grens. Het Turkse offensief tegen de Syrische Koerden werd 'Operation Peace Spring' genoemd, en heeft volgens Syrische mensen­rechten­organisaties al 60.000 mensen uit hun huizen verdreven.

Donderdag reageerde de Israëlische regering eindelijk op de Turkse agressie tegen de Koerden, een volk van 40 miljoen mensen dat al meer dan 100 jaar naar onafhankelijkheid streeft.
Premier Benyamin Netanyahu was voorzichtig om zijn vriend in het Witte Huis in Washington niet te bekritiseren, maar veroordeelde niettemin de Turkse invasie en waarschuwde voor 'etnische zuivering' van het Koerdische volk, dat hij 'dapper' noemde.

Humanitaire hulp aan de Koerden
Netanyahu bood ook humanitaire hulp aan de Koerden aan, maar ging niet zo ver dat hij straf­maat­regelen tegen Turkije aankondigde, dat een van Israëls grootste handelspartners is, ondanks de slechte diplomatieke betrekkingen en de herhaaldelijke tirades tegen de Joodse staat door Erdogan, die de IDF vergelijkt met het nazi-leger van Hitler.

Tientallen reservisten van de IDF riepen eerder de Israëlische regering op om militaire en humanitaire hulp te bieden aan de Syrische Koerden en hen niet weerloos te laten in het licht van de Turkse agressie.
'Wij, als Israëli's en Joden, moeten niet toekijken wanneer we zien dat een andere natie door haar bond­genoten in de steek wordt gelaten en weerloos wordt achtergelaten,' verklaarde majoor (res) Yair Fink in een online petitie, die werd ondertekend door tientallen andere IDF-reservisten.

De petitie stelde verder dat de IDF-reservisten 'zich het bloed van ons volk heel goed herinneren, en wat er gebeurt als de naties van de wereld zich niets aantrekken van het lot van een volk'.
'Israël is een land dat de middelen heeft om het Koerdische volk te helpen, en het is nu het moment om dat te doen', aldus de petitie.

'We weten dat er verregaande strategische implicaties zijn en natuurlijk zijn we ons niet volledig bewust van het algemene beeld. Wij, die zijn onderwezen over de waarden van persoonlijke voorbeelden en de heiligheid van het leven, kunnen het op dit moment niet anders dan met hen meevoelen en willen graag meewerken aan elke actie,' vervolgde de groep reservisten.

'Vest op prinsen geen betrouwen'
Israëlische deskundigen, die vertrouwd zijn met de strategische situatie in het Midden-Oosten en de vele veiligheidsuitdagingen van Israël, spraken hun ontsteltenis uit over het besluit van Trump en zeiden dat Israël niemand heeft om op te vertrouwen, bij de bedreigingen waarmee het te maken heeft.

Majoor-generaal (res) Amos Gilad, de voormalige directeur van de militaire inlichtingendienst van de IDF, zei dat de Koerden 'op de meest meedogenloze manier in de steek werden gelaten' en dat Israël zich ernstige zorgen zou moeten maken.

Volgens Amos Gilad heeft het Midden-Oosten beleid van Trump een negatieve invloed gehad op Israël, en hij bekritiseerde scherp de inactiviteit van Trump bij de recente agressieve acties van Iran tegen Saoedi-Arabië, waarbij in september vitale olie-installaties door Iraanse drones en kruisraketten werden gebombardeerd.
'Zijn beleid van niet-reageren wanneer Iran Saoedi-Arabische oliefaciliteiten aanvalt of wanneer Iran een Amerikaanse drone neerschiet, straalt zwakte uit. Dat is slecht voor Israël, aangezien de Amerikaanse afschrikking tevens de Israëlische afschrikking is,' zei Gilad voor de Israëlische radio.

Majoor-generaal (res) Amiram Levin, de voormalige commandant van het Noordelijk Commando van de IDF, was het daarmee eens, en hij beweerde zelfs dat Trump geen vriend is van Israël.
'Al twee jaar waarschuw ik dat het Israëlische beleid gebaseerd is op de onjuiste veronderstelling dat Trump de grote vriend is. Het wordt tijd dat Israël begrijpt dat zolang Trump aan de macht is, Israël niemand heeft om op te vertrouwen', zei Levin tegen The Middle East Eye, stellend dat de bedreiging die Iran vormt voor Israël niet het grootste gevaar is voor de Joodse Staat.

Netanyahu scheen ondertussen begrepen te hebben, dat Israël niet op de Amerikaanse president kan vertrouwen voor de algemene veiligheidssituatie. Tijdens een toespraak bij de herdenkingsdienst voor de soldaten, die in de Yom Kippoer­oorlog zijn gedood, in de Herzl Memorial Hall in Jeruzalem, zweeg de Israëlische waarnemend premier over de situatie in Syrië, maar bracht ook dezelfde boodschap over als Levin en Gilad.
'We onthouden altijd de basisregel die ons leidt en passen deze toe: Israël zal zichzelf verdedigen, op zichzelf, tegen elke dreiging', verklaarde de langst dienende Israëlische premier.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.