Positieve Saoedische reacties op felicitatie van Israël

Thursday, October 10, 2019 |  Yossi Aloni
Voor het eerst heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Saudi-Arabië gefeliciteerd met zijn nationale feestdag en opgeroepen tot samenwerking tegen Iran. Tientallen Saoediërs antwoordden met vreugde: 'Lang leve Saudi-Arabië, lang leve Israël'.

Afbeelding: De Saudische blogger Machmoud Saud werd in juni in de Knesset ontvangen door Avi Dichter (l), voorzitter van de Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, en Hassan Kaabia, de Arabischtalige voordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (r) (Foto: GPO).

In een officiële verklaring aan het Saoedi-Arabische volk feliciteerde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de moslimstaat ter gelegenheid van de 89ste verjaardag van de oprichting van deze Arabische Staat.

In de tweet met een grote Saoedische vlag schreef het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Wij feliciteren de Saoedische bevolking van harte met de nationale feestdag van het Koninkrijk. We vragen God om jullie te beschermen en wensen jullie meer voorspoed.'

De Israëlische tweet ontving veel reacties van Saoedische burgers die Israël bedankten voor de zegenwens en zelfs de Israëliërs een 'Gelukkig Nieuwjaar' toewenste voor de Joodse feestdagen. Enkele van de vele opmerkingen waren: 'Dank u voor de goede gevoelens', 'Lang leve Saudi-Arabië, lang leve Israël' en 'Dank u zeer voor uw woorden en de zegen'.

'Ik feliciteer het Saoedische volk van harte ter gelegenheid van de Nationale Dag van het Koninkrijk. We vragen God om je veilig te houden We wensen je meer voorspoed.'

Jonathan Gonen, hoofd van de Arabische afdeling van de afdeling voor digitale diplomatie van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei: 'We waren verheugd over de vele positieve reacties en de waardering van de Saoedische commentaren voor de zegenwens die we hebben gepubliceerd. Dit is een voortzetting van de trend die we in het afgelopen jaar hebben gezien, met name in de afgelopen maanden, toen de Saoedische burgers een groeiende wens tot communicatie met de Israëliërs en een positieve houding ten opzichte van ons tot uitdrukking brachten.

Gonen vervolgt: 'Als onderdeel van onze ontwikkelende dialoog met de volkeren van de Perzische Golf, hebben we een Twitter-account gecreëerd met de naam 'Israël in de Golf', waar we directe gesprekken met deze mensen voeren en hen het ware gezicht van Israël laten zien. Onze Arabische pagina's op Twitter, Facebook, YouTube en Instagram worden gevolgd door honderdduizenden burgers uit de Perzische Golf, vooral uit Saoedi-Arabië.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.