In welk jaar heeft Israël Yom Kippoer niet gehouden?

Wednesday, October 09, 2019 |  David Lazarus
We kunnen in de Bijbel lezen, dat Israël een keer Yom Kippoer niet heeft gehouden! Dat gebeurde in het jaar waarin koning Salomo de bouw van de Tempel voltooide en de inwijding ervan vierde, een feest dat volgens de Bijbel 14 opeenvolgende dagen duurde.

Daar staat beschreven: 'In die tijd hield Salomo ook het feest, en heel Israël met hem, een grote menigte, vanaf Lebo-Hamath tot de Beek van Egypte, voor het aangezicht van de HEERE, onze God, zeven dagen en nog eens zeven dagen: veertien dagen.' (1 Koningen 8:65). Yom Kippur was een van die dagen! De beroemde wijze Rashi schrijft: 'Wij zien dat zij aten en dronken op Yom Kippur!'

De Gemara, een deel van de rabbijnse commentaren in de Talmoed, vertelt: 'Dat jaar heeft Israël de Verzoendag niet gehouden. En zij maakten zich er zorgen over en zeiden: 'Waarom zouden de haters van Israël ons mogen straffen? Een dochter van Sion verhief haar stem en zei tegen hen: 'Jullie zijn allemaal uitgenodigd om het leven van de volgende wereld binnen te gaan'. Met andere woorden, het was begrepen dat het missen Yom Kippoer dat jaar toegedekt zou zijn.

Maar hoe was het te verontschuldigen om de heiligste dag van de Joodse kalender niet te houden? 'Alleen wanneer u begrijpt dat Yom Kippoer het voorgaande jaar verzoent, alle 12 maanden die voorbij zijn, kunt u dit verbazingwekkende feit verklaren,' (dat Yom Kippoer niet is gehouden) schrijft Rabbi Yoel Ben-Nun, de oprichter van Goesh Emoenim, een Israëlische orthodox-Joodse beweging die zich inzet voor de oprichting van Joodse nederzettingen in Judea, Samaria, de Gazastrook en de Golanhoogten. 'Men kon geen verzoening doen voor onzuiverheden die zich hadden voorgedaan in het Heilige (cruciaal om de verzoenings­ceremonie te beginnen), omdat de Tempel het jaar ervoor nog niet in gebruik was' (er kon dus niets zijn om voor te verzoenen). 'Daarom', legt de rabbijn uit, 'was het tijdens de vieringen van Salomo's inwijding van de Tempel onmogelijk om Yom Kippoer te houden!'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.