Bereidt Israël zich voor op oorlog met Iran?

Tuesday, October 08, 2019 |  Yochanan Visser
Het Israëlische veiligheidskabinet kwam voor het eerst sinds twee maanden op zondag bijeen voor een spoedvergadering over de toenemende Iraanse dreiging voor de Joodse Staat. De bijeenkomst vond plaats nadat premier Benjamin Netanyahu, tijdens een toespraak voor de pas ingewijde Knesset, waarschuwde dat Israël geconfronteerd wordt met een 'enorme veiligheidsuitdaging' die elke week groter wordt.

De demissionaire premier voegde eraan toe dat zijn woorden serieus moeten worden genomen, en dat hij niet slechts het publiek en de media uit politieke overwegingen wilde laten schrikken. Netanyahu verklaarde vervolgens dat hij sprak over de Iraanse dreiging tegen Israël. Hij bracht de recente dreigementen tegen Israël door leden van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), in de herinnering. ‘Iedereen die de situatie kent, weet dat Iran sterker wordt en de hele wereld aanvalt en duidelijk zegt: ‘Israël zal verdwijnen’, zei de premier.

Gabi Ashkenazi, een vroegere stafchef van de IDF en nu lid van de Blauw en Wit-partij, werd vorige week benoemd tot voorzitter van het Knesset-comité voor Buitenlandse Zaken en Defensie. Hij leek het later eens te zijn met de verklaring van Netanyahu. Afgelopen donderdag zei hij dat Israël geconfronteerd wordt met ‘vele veiligheidsuitdagingen’, terwijl hij daaraan toevoegde dat sommigen daarvan niet voor het publiek zichtbaar zijn.
Avigdor Liberman, een vroegere minister van Defensie en leider van de partij Yisrael Betenoe, sprak zelfs van een ‘nationale noodsituatie’ en spoorde Netanyahu’s Likoedpartij en Benny Gantz, de leider van de Blauw en Wit-partij, aan om nu een nationale eenheidsoverheid te vormen.

Israël heeft momenteel ‘veiligheidsbedreigingen vanuit het zuiden, het noorden en verder weg,’ zei Liberman zaterdag. Hij voegde daaraan toe, dat dit niet de tijd is voor politieke spelletjes, terwijl hij andere partijleiders aanspoorde om hun ego’s aan de kant te zetten. De leider van Yisrael Betenoe leek ook te verwijzen naar een herhaling van het Yom Kippoer-oorlogsscenario; destijds voerden verschillende Arabische legers een bijna fatale verrassingsaanval op Israël uit.

De bezorgdheid in Israël over een Iraanse aanval is alleen maar toegenomen nadat de IRGC in afgelopen september een zorgvuldig geplande aanval op vitale olie-installaties in Saoedi-Arabië had uitgevoerd. Die aanval werd uitgevoerd met een zwerm aanvalsdrones (UAV's) en kruisraketten die Iran met behulp van Noord-Korea ontwikkelde. De aanval op Saoedi-Arabië toonde aan dat de miljarden dollars, die het Koninkrijk heeft uitgegeven aan defensie, en in het bijzonder aan luchtverdediging, de capaciteiten van de IRGC niet hebben beïnvloed.
Israëlische overheidsfunctionarissen waarschuwen nu dat ook de Israëlische luchtverdediging onvoldoende is om een grootschalige aanval met UAV's en raketten te weerstaan. Een van hen sprak met de nieuwssite van Al-Monitor en suggereerde dat de verschillende Israëlische antiraketschilden en andere luchtverdedigingen niet effectief genoeg zouden kunnen zijn om te voorkomen dat de Iraniërs aanzienlijke schade aan vitale infrastructuur in Israël toebrengen.

Israël is in het bezit van verschillende raketschilden. Het Iron Dome-schild wordt vaak gebruikt, omdat zowel Hamas als de Islamitische Jihad een groot aantal korteafstandsraketten hebben. Dan is er Davids Slinger, die ontworpen is voor het neerhalen van middellangeafstandsraketten, maar tot nu toe slechts één keer is gebruikt. Israël heeft ook de twee antiraketsystemen Arrow 2 en Arrow 3, die de mogelijkheid hebben om langeafstands- en zelfs intercontinentale raketten te onderscheppen en satellieten uit de ruimte te verwijderen (Arrow 3). Tot slot heeft Israël het Patriot-systeem, dat in mei 2018 een Iraanse raket boven de stad Safed in het noorden van het land neerhaalde. Dit systeem bleek tijdens de eerste Golfoorlog in 1991, toen Saudi-Arabië werd aangevallen door Iraakse Scud-raketten, echter niet effectief te zijn.

Het probleem met deze raketverdedigingssystemen is dat als Iran en zijn bondgenoten in een toekomstige raketoorlog met Israël gebruik gaan maken van zwermtactieken, ze er niet in zullen slagen om elke inkomende raket neer te halen. De Islamitische Jihad bewees dat eerder in november 2018, toen het een spervuur aan raketten afvuurde op de Israëlische steden rond Gaza en Hamas deed hetzelfde tijdens de derde Gaza-oorlog in 2014.
Het gebruik van raketafweersystemen is ook erg duur in vergelijking met de prijs van de primitieve raketten die de Iraanse bondgenoten gebruiken. Dit kan de Israëlische economie verstoren in een langdurig conflict. Daarom roepen sommige Israëlische defensiedeskundigen nu op tot de hernieuwde ontwikkeling van het Iron Beam-laserkanon, dat ook tegen inkomende raketten kan worden gebruikt.

Commentatoren in Israël denken dat Iran zich nu voorbereidt op een totale oorlog tegen Israël, nadat het regime in Teheran beweerde dat Israël en Saoedi-Arabië probeerden de commandant van de Quds-brigade van de IRGC, Qassem Soleimani, te vermoorden. Soleimani is de architect van het imperialistische beleid van Iran en hield toezicht op bijna alle grote gevechten in de oorlogen die sinds 2011 in Irak en Syrië woeden. Hij was verantwoordelijk voor het opbouwen van een brede coalitie van terroristische groepen tegen Israël.
De Iraanse generaal wordt algemeen beschouwd als een strategisch genie en was ook verantwoordelijk voor de recente toenadering tussen Palestijnse terreurbewegingen in Gaza en Iran. De Iraanse media meldden vorige week dat een terroristische cel was gearresteerd die een enorme bom tot ontploffing had gebracht in een moskee die naar Soleimani's vader was genoemd op de eerste verjaardag van zijn dood.

Premier Netanyahu waarschuwde Soleimani onlangs, dat hij een doelwit zou kunnen worden, en beweerde dat Israël weet waar hij is en wat hij doet. Soleimani waarschuwde op zijn beurt afgelopen jaar Israël en de Verenigde Staten dat Iran een wereldleider is geworden in asymmetrische oorlogsvoering. Dit laatste is ongetwijfeld waar en dit feit compenseert de zwakte van het Iraanse leger, dat grotendeels over verouderde wapens en gevechtsvliegtuigen beschikt. Wat betreft de ontwikkeling van UAV's en raketten is Iran echter een zeer progressieve militaire macht, zoals de recente aanval op Saoedi-Arabië en het beschieten van een dure Amerikaanse UAV boven de Perzische Golf aantoont.

Hossein Salami, de nieuwe commandant van de IRGC, beweerde vorige week dat het ‘zionistische regime niet langer een bedreiging vormt’ en waarschuwde Israël dat ‘in elke nieuwe oorlog het (Zionistische) regime van de politieke geografie van de wereld zal wegvagen.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.