Vader herdenkt verongelukte dochter in de Himalaya

Tuesday, October 08, 2019 |  Yossi Aloni
Vijf jaar nadat zijn dochter in een sneeuwlawine in de Himalaya stierf, keerde de vader van de eerste vrouwelijke navigator van een gevechtsvliegtuig terug naar de Himalaya, om met een delegatie van gehandicapte klimmers uit Israël dezelfde top in de Himalaya te bereiken.

Afbeelding: De expeditie van gehandicapten op de berg Annapurna in Nepal (Foto: Israëlische ambassade in Nepal).

De delegatie van gehandicapte IDF-veteranen en burger bergbeklimmers uit Israël bestond onder meer uit Hanan Ariel, de vader van wijlen Tamar Ariel, navigator van gevechtsvliegtuigen, die in 2014 bij een aard­ver­schuiving in de Himalaya om het leven kwam. Ze wilde de berg Annapurna in Nepal beklimmen.

De beklimming van de Annapurna-kam met rolstoelen was een zeer complexe logistieke aangelegenheid die een speciale voorbereiding vereiste.
Het hoogtepunt van de reis was het exacte punt waarop Tamar op de ijzige hellingen stierf. Het was precies op deze plaats, waar Tamar vijf jaar geleden, nadat ze haar reisgenoten urenlang had geholpen en hen lichamelijk had gered, uiteindelijk instortte en stierf.

Op dat moment begreep de groep beter, welke risico's Tamar had genomen door haar leven te riskeren om haar vrienden te redden. 'Haar vader, die ons, gehandicapten, op dit verraderlijke pad en deze bergachtige uitdaging had geleid, was voor ons een voorbeeld voor het helpen van anderen door gevaren en beproevingen. We stonden allemaal bij elkaar en bouwden een gedenkteken ter ere van Tamar, die officieel erkend werd als een gevallen IDF-soldaat volgens de voorschriften van het leger, omdat ze stierf bij haar inspanningen om een actie uit te voeren om anderen te redden. Ook al was het geen officiële militaire actie,' zei een van de klimmers.

De vader van Tamar, Hanan Ariel, die niet gehandicapt is, zei: 'Wij dragen jullie lichamelijk en jullie dragen ons geestelijk. Misschien hebben we in deze hoogten en diepten slechts een deel van de last gevoeld die jullie elke dag en elk uur dragen. Jullie inspanningen hier geven ons kracht. Wat we bij het verlies van Tamar hebben beleefd, heeft ons geleerd dat ieder mens een beperkte tijd heeft in deze wereld. Tamar had 25 volle en goede jaren,' zei Hanan.

Hanan bedankte de leden van de groep, die in de laatste voetstappen van Tamar konden lopen. De Israëlische ambassade in Nepal organiseerde een speciale bijeenkomst voor de Israëlische groep en de Nepalese vereniging van gehandicapten. Aan het einde van de beklimming organiseerde de ambassade gezamenlijke activiteiten in de bergen.

De Israëlische ambassadeur in Nepal, Benny Omar, zei: 'Wij zijn verheugd over de samenwerking tussen gehandicapten uit Israël en Nepal. Het bewijst dat mensen in staat zijn om met wederzijdse steun en solidariteit buitengewone resultaten te bereiken. Het is ook een bijdrage aan de bevordering van het toerisme in Nepal, dat 2020 heeft uitgeroepen tot het “Visit Nepal 2020” jaar'.

Vorige week nog besloot het Israëlische ministerie van Defensie om Tamar te erkennen als een gevallen IDF-soldaat, nadat uit nieuw bewijsmateriaal was gebleken dat ze was overleden in een poging om het leven van anderen te redden.

Tamar Ariel werd een rolmodel voor veel religieuze vrouwen in Israël, die hun volledige militaire dienstplicht in de IDF vervullen. Ze werd geboren in 1989 op de religieuze moshav Masoe'ot Yitzchak. In 2009 werd ze toegelaten tot de prestigieuze pilotenopleiding van de luchtmacht en aan het einde van haar eerste jaar werd ze toegelaten tot de opleiding voor jachtvliegers. Tijdens haar eerste solovlucht met het trainingsvliegtuig T-6 Texan II - bij de Israëlische luchtmacht bekend als 'Efroni' - moest Tamar tijdens de landing afbreken door een ongeval en raakte ze gewond op haar rug. Het kostte haar een half jaar om te herstellen. Na haar terugkeer ging Tamar onmiddellijk over naar de volgende navigator-cursus voor gevechtsvliegtuigen en ze studeerde tegelijkertijd voor een bachelordiploma in de politiek en politieke wetenschappen.

In januari 2013 voltooide ze de cursus en vertelde aan de krant Yedioth Achronoth en de nieuwswebsite Ynetnews: 'Ik heb geen pilotencursus gevolgd om de religieuze zionistische vlag te hijsen, of om religieuze vrouwen te vertegenwoordigen. Het gebeurde gewoon, natuurlijk. Een piloot bij de luchtmacht met een rok als uniform leek in eerste instantie vreemd. Sommigen vroegen uit interesse en nieuwsgierigheid of ik regelmatig bid, de ingetogenheid en de verplichting om de mannen niet aan te raken, en de naleving van de Shabbat. We raakten allemaal snel gewend aan de situatie. We maakten zelfs grapjes over de voordelen van het dragen van een rok en het feit dat ik daarom mijn broekspijpen niet in mijn laarzen hoef te doen. Hoe dan ook, mijn normale uniform is een overall, net als iedereen.'

Tamar diende als gevechtspilote in het eskader van de Jordaanvallei, en de belangrijkste rol die ze had was het bevel over de nieuws- en navigatieafdeling. Ze diende ongeveer een jaar als eskader navigator en nam deel aan 33 operaties, waarvan 21 tijdens Operatie 'Tzuk Eitan' (Sterke Rots, de Gaza-oorlog) tegen Hamas, in juli tot augustus 2014. De taken omvatten aanvalsmissies gedurende de gehele operatie, bevelvoering over de inlichtingen- en navigatieafdeling en deelname aan operaties in het Israëlische commandocentrum van de luchtmacht. Aan het einde van de operatie ontving Tamar een onderscheiding van de eskader-commandant voor de meest opvallende jager van de eenheid.

In de jaren na haar overlijden werden een aantal instellingen naar haar vernoemd, waaronder een middelbare school in Netanya, een voorbereidende school voor de IDF, een onderwijs- en sportcentrum in Masoe'ot Yitzchak, een synagoge in kibboets Sde Nehemiah, een religieus leercentrum in Yeroecham en talrijke evenementen, lezingen, sportwedstrijden, en meer.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.