Israël onderzoekt medische weed wetenschappelijk

Sunday, October 06, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Stoffen in cannabis worden steeds meer erkend als effectieve behandelingen voor een verrassend groot aantal ziekten en aandoeningen. De Israëlische wetenschapper Dr. Nirit Bernstein gaat daarom de gehele cannabisplant, en vooral de teelt ervan, onderzoeken.

Nog niet zo lang geleden stond cannabis vooral bekend als marihuana of weed, het 'duivelskruid' met psycho-actieve effecten. Dat zorgde er in de meeste landen voor, dat zelfs het kweken van de plant, waarvan de gedroogde bloemen door mensen gerookt werden om high te worden, werd verboden of sterk werd beperkt.

Nu medische cannabis zich aan het ontwikkelen is als een legitiem wondermiddel, is er dringend behoefte aan richtlijnen voor het kweken van verschillende soorten om hun therapeutisch potentieel te maximaliseren, en om te bepalen welke soorten het beste de verschillende kwalen behandelen. Niet minder dringend is de behoefte aan standaardisatie van geneesmiddelen op basis van cannabis.

Vijf jaar geleden kreeg dr. Nirit Bernstein, als eerste wetenschappelijk onderzoekster, een licentie om onderzoek te doen naar de gehele cannabisplant. Zij is senior onderzoekster bij het Instituut voor Bodem-, Water- en Milieu­weten­schappen van het Land­bouw­kundig Onder­zoeks­centrum-Volcani Research Center in Rishon leTzion van het Israëlische Ministerie van Landbouw, en beschrijft hier haar baanbrekende werk om medische cannabis effectief, veilig en gestandaardiseerd te maken.

'Vijf jaar geleden kreeg ik de opdracht van de Medische Cannabis Unit van het Ministerie van Volks­gezondheid om met boeren te gaan werken vanwege mijn achter­grond in planten­fysiologie en agronomie, en vooral mijn ervaring met het werken met planten onder ongebrui­kelijke omstandigheden, om de plant te sturen om ons te geven wat we nodig hebben', zegt Nirit Bernstein,

'Het eerste waarop ik me op richt is de teel­ttechnieken om deze plant te ontwikkelen tot een high-tech land­bouw­gewas, dat geschikt is voor de medische markt'. Ze was verbaasd te horen, dat ze van nul moest beginnen, terwijl toch de cannabis sativa plant al duizenden jaren wordt gekweekt,.

'Ik ging naar enkele kwekers en zag dat ze veel problemen hadden, dus ik logde in op weten­schappelijke databases om gepubliceerde studies te vinden over hoe je cannabis kunt kweken, bemesten, snoeien en oogsten. Voor conventionele gewassen zoals tomaten vond ik tienduizenden publicaties,' zegt ze. 'Maar ik vond bijna nul omdat het sinds 1961 niet meer legaal was om onderzoek te doen naar cannabis­planten.

Bernstein vond wel genoeg blogs over het onderwerp. Bij gebrek aan wetenschappelijke studies vertrouwden commerciële en thuiskwekers op 'Dr. Google' voor de opkweek van hun cannabis­planten. Maar geen van deze amateur-adviezen werd wetenschappelijk getest. Bovendien was de cannabis­teelt nooit geoptimaliseerd voor medische doeleinden.

'Dus nu heb ik, in samenwerking met de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid, de taak om te leren hoe ik deze plant moet kweken,' vertelt Bernstein aan Abigail Klein Leichman van ISRAEL21c.

Wat is cannabis eigenlijk?
Cannabis sativa is een bloeiende plant met drie ondersoorten, waaronder de vezelachtige hennep die gebruikt wordt in textiel en touw. De bloemen bevatten meer dan 300 verbindingen, waaronder 142 actieve ingrediënten, ingedeeld als cannabinoïdes, terpenen en fenolen. De twee bekendste cannabinoïdes zijn CBD, dat een sterk tegen angst en ontstekingen werkt, en THC, de psycho-actieve stof, die ook receptoren in het lichaam activeert om genezing te bewerkstelligen.

Dr. Nirit Bernstein bezig met haar onderzoek.

Er blijken grote verschillen te bestaan in de concen­traties van de werkzame stoffen tussen de planten en de verschillende delen van elke plant. Dat is een groot probleem als het gaat om het voorschrijven van cannabis.
'Als ik een voorgeschreven medicijn neem, dan ga ik van uit, dat elke pil dezelfde concentratie actieve ingrediënten heeft, maar cannabis is een plantaardig materiaal, en als patiënten bloemen krijgen als medische behandeling is er niet voldoende standaardisatie in kwaliteit of kwantiteit', zegt Bernstein.

'Als we naar een tomaat kijken, zullen sommige delen zoeter zijn of meer lycopeen bevatten, maar het maakt niet uit omdat het allemaal in de salade of de ketchup gaat. Als bij medicinale cannabis één stukje twee keer zoveel THC bevat, is het een te sterke dosis, en als een ander stuk minder THC bevat, zal de dosis niet effectief zijn. Ons hoofddoel is dus om te leren hoe je planten kunt kweken om de standaardisatie voor medisch gebruik te verbeteren.'

Export van medische cannabis
THC, de psycho-actieve chemische component in marihuana die een high gevoel veroorzaakt, werd in 1964 voor het eerst geïsoleerd door de Israëlische wetenschappers Raphael Mechoulam van de Hebreeuwse Universiteit en Yechiel Gaoni van het Weizmann Instituut..

Voor medisch gebruik is cannabis in Israël sinds het begin van de jaren negentig toegestaan voor kankerpatiënten en mensen met pijngerelateerde ziekten zoals Parkinson, multiple sclerose, de ziekte van Crohn, andere chronische pijn en posttraumatische stressstoornis. In 2004 begon het Israëlische leger met het gebruik van THC voor de experimentele behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) van soldaten, schrijft Wikipedia.

In 2017 bleek er wereldwijd veel vraag naar medische cannabis, waarvoor Israël een goed teeltklimaat heeft. Israëlische bedrijven en de Israëlische fiscus zagen grote kansen. Pas in januari 2019 werd uiteindelijk de wet goedgekeurd, die het een aantal geselecteerde bedrijven toestaat om medische cannabis te kweken en te exporteren naar landen, die het gebruik ervan toestaan. Toch is er (door bureaucratie?) nog geen sprake van Israëlische export, wèl van import uit Nederland (!) van medische weed voor gebruik in een inhalator.
In september werd een conferentie gehouden, waarin Israëlische bedrijven hun producten presenteerden aan grote investeerders. Daarmee hopen deze bedrijven het kapitaal binnen te halen om te kunnen groeien.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.