Aken wil kunstprijs intrekken wegens antisemitisme

Friday, October 04, 2019 |  Redactie Israel Today
Na informatie te hebben ontvangen over de activiteiten in de antisemitische en anti-Israëlische BDS-beweging van de beoogde prijswinnaar, de in Libanon geboren kunstenaar Walid Ra'ad, besloot de Duitse stad Aken de kunstprijs in te trekken.

'We moeten er, na passend onderzoek, van uitgaan dat de aangewezen prijswinnaar een voorstander is van de BDS-beweging en meerdere malen betrokken is geweest bij maatregelen om de Israëlische cultuur te boycotten,' zei burgemeester Marcel Philipp in zijn motivering.

In een verklaring staat, dat de kunstenaar over de beschuldigingen is aangesproken en ondervraagd over zijn activiteiten in de beweging, maar zich er niet voldoende van heeft gedistantieerd.

Walid zou de prijs, die gezamenlijk door de Kunstfreund-Verein van het Ludwig Forum en de Aachener Wirtschaft wordt uitgereikt, in ontvangst nemen voor zijn project 'The Atlas Group'. In dit project werkt hij de geschiedenis van Libanon en het geweld in zijn geboorteland uit.

Het is nog niet duidelijk of de prijs zal worden toegekend of niet. De vereniging houdt vast aan de prijs wegens ontbrekend bewijs en is van plan, deze ook ook zonder de stad door te zetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.