Israëls ‘Iron Fist’ voor Nederlandse pantservoertuigen

Thursday, October 03, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
De Britse defensie-multinational BAE Systems zal het Israëlische actieve beschermingssysteem ‘Iron Fist’ van Elbit Systems integreren in 150 CV90 Infanterie gevechtsvoertuigen van de Nederlandse landmacht. Enkele jaren geleden heeft de landmacht het systeem met succes getest.

Iron Fist is een geavanceerd actief beschermingssysteem, ontworpen door Israel Militairy Industries, sinds 2018 onderdeel van Elbit Systems. Het maakt gebruik van elektro-optische sensoren en volgradar die automatisch inkomende projectielen detecteren, en maakt die onschadelijk door er een explosieve onderschepper naar te lanceren, die door te exploderen het inkomende projectiel vernietigt of van richting doet veranderen. De onderschepper is gemaakt van brandbaar materiaal, vormt weinig scherven en beperkt de nevenschade.

De Iron Fist gemonteerd op een pantservoertuig. (Foto: Wikimedia).

'Het actieve beschermingssysteem geeft ons een belangrijk gevechtsvoordeel en zal de tactische operatie verbeteren', aldus Joost Vernooij, Nederlandse projectmanager voor de CV90, meldde United with israel.

Ook het Israëlische leger gaat het beschermingssysteem van Elbit gebruiken; het Israëlische Ministerie van Defensie sloot in augustus een contract af ter waarde van $250 miljoen.
Het Amerikaanse leger is bezig met de aankoop van het systeem voor gebruik op de Bradley gepantserde voertuigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.