Toerisme: Promenade, Tel Aviv-style

Tuesday, October 01, 2019 |  David Lazarus
In de Victoriaanse tijd, toen de aristocratie langs het strand flaneerde om gezien te worden, maar geen natte voeten wilde krijgen, werden promenades populair. Toen Lord Herbert Samuel, de Britse hoge commissaris voor het mandaatgebied Palestina, in 1920 Tel Aviv bezocht, adviseerde hij het gemeentebestuur om een promenade aan te leggen langs het strand in de Allenby-wijk. Men had nooit kunnen vermoeden welk een uitwerking dit advies in de toekomst zou hebben.

Nu is de Shlomo Lahat-promenade, die loopt van de Oude Haven in het noordwesten van Tel Aviv tot aan het Oude Treinstation in het zuidwesten, de meest populaire plek om te vertoeven, in het bijzonder op zomeravonden. Vaders en moeders joggen achter hypermoderne kinderwagens, fietsers en steppende volwassenen vliegen tussen de menigte door, volledig gesluierde vrouwen op Nike-sportschoenen wandelen in rap tempo om hun conditie te verbeteren, orthodoxe families picknicken in het gras, zonverbrande surfers keren terug van hun avonturen in de golven, jonge paartjes genieten van het warme licht tijdens zonsondergang, muzikanten laten hun talent horen, kleine kinderen spelen op de gazons naast de promenade en zwerfkatten hebben er een goed leven.

In deze 360º video kunt u met behulp van de muis het beeld bewegen en de omgeving rondom bekijken.

Een bezoek aan dit ‘openluchttheater’ is geheel gratis, net als de koele bries die opkomt na zonsondergang. Tel Avivi’s zijn dol op gratis vertier. Maar er is meer. Op zondag- en woensdagochtenden kun je Pilateslessen krijgen bij Gordon Beach; op sabbat kun je volksdansen achter het Renaissance Hotel of je kunt elke avond mediteren bij Frishman’s Beach. Als er sportwedstrijden zijn, worden die op grote schermen vertoond en kun je tussen de fans gaan staan en meejuichen, of ‘boeh’ roepen en bier drinken. Soms worden er festivals georganiseerd, beachvolleybaltoernooien en filmvertoningen. En op de gazons kun je picknicken of heerlijk eten in een van de talloze cafés, restaurants en bars langs de promenade.

Dit artikel verscheen in zijn geheel, maar zonder de video's, in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.