Gelukkig Nieuwjaar! Vanavond begint Rosh HaShanah

Sunday, September 29, 2019 |  Michael Selutin
Zondagavond begint het tweedaagse Joodse nieuw­jaars­feest Rosh HaShanah, dat twee dagen duurt. Het is eigenlijk de enige Joodse feestdag die niet Joods is, want hij is niet geassocieerd met een gebeurtenis in de Joodse geschiedenis, zoals de andere feestdagen.

Pesach herinnert aan de uittocht uit Egypte, op Yom Kippoer, de Grote Verzoendag, keerde Mozes terug met de tweede set stenen tafels van de berg Sinaï, waarbij hij duidelijk maakte dat God het volk Israël na de zonde met het gouden kalf vergaf; op Poerim vieren we de verlossing van de poging tot volkenmoord op de Joden in Perzië. Maar wat gebeurde er op de eerste Tishri, waar we Nieuwjaar vieren?

Op Rosh HaShanah gedenken we de schepping van de eerste mens. Vanavond vieren de Joden het, en in feite wordt de hele mensheid uitgenodigd om de schepping van Adam, 5780 jaar geleden, mee te vieren.

Maar het is ook een oordeelsdag, waarop de hele wereld door haar Schepper wordt beoordeeld. Dus niet alleen Joden vrezen die dag, maar theoretisch gezien de hele mensheid. De twee dagen van Rosh HaShanah bieden ons de mogelijkheid om voor het hemelse rechtbank een goed oordeel te ontvangen. We gebruiken deze dagen voor inkeer, om onszelf te analyseren en om te evalueren of we ons leven naar de wil van God leven en, als dit niet het geval is, om een koerscorrectie aan te brengen.

Goede bedoelingen voor het nieuwe jaar zijn daarom ook een onderdeel van het Joodse Nieuwjaar, dat eigenlijk een nieuw jaar is voor de hele mensheid. Maar zoals overal ter wereld is het ook voor Joden moeilijk om de goede bedoelingen voor het nieuwe jaar bij te houden. Maar als je het niet eens probeert, zal er nog veel minder van terechtbrengen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.