Medisch: Kan Israëlische technologie ADHD genezen?

Sunday, September 29, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl; Briab Blum
Een Israëlische startup heeft een nieuw medisch hulpmiddel ontwikkeld voor de behandeling van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD, 'Alle Dagen Heel Druk'). En het vereist geen medicijnen zoals Ritalin of Adderall, maar het gebruik van een kap met elektroden.

Het in Haifa gevestigde jonge bedrijf InnoSphere ontwikkelde een medische kap voor op het hoofd van de patiënt. Kleine elektroden, ingebed in de kap, geven elektrische ladingen af aan gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij ADHD gedrag. De kap wordt 20 minuten per dag gedragen durende slechts 15 dagen lang.

Het doel van InnoSphere is om de neuronen in de hersenen te stimuleren om nieuwe verbindingen te maken in gebieden waar die ontbreken bij mensen met ADHD. 'We geven de neuronen een duwtje in de rug om met andere neuronen in de hersenen te praten, om beter te communiceren', vertelt oprichter Rami Shacour aan Israel21c.

InnoSphere's ADHD apparaat maakt gebruik van 'neuroplasticiteit' - het vermogen van de hersenen om zichzelf te reorganiseren door het vormen van nieuwe neurale verbindingen in reactie op nieuwe activiteiten en situaties of om te compenseren voor letsel of ziekte.

'De techniek van hersenstimulatie is al vele jaren bekend en heeft aangetoond dat het de cognitieve vaardigheden verbetert,' legt Shacour uit. 'Het probleem is dat artsen de stimulatie niet voor elke patiënt op maat kunnen maken voor specifieke hersengebieden. Met onze AI-algoritmes kunnen ze dat nu wel.'

Het InnoSphere systeem geeft neuronen een 'duwtje' om beter te communiceren met andere neuronen in de hersenen. Foto door Ehab Shukha

Klinische studies
Het idee voor InnoSphere werd geboren toen een vriendin van de familie Shacour 'haar kinderen geen medicijnen meer wilde geven voor ADHD'. De reden hiervoor zijn de bekende problemen, depressies, slaap- en eetstoornissen

Shacour's CTO - zijn neef Ehab - had The Stimulated Brain gelezen van de Israëlische professor Roi Cohen Kadosh, die cognitieve neurowetenschappen doceert aan de Universiteit van Oxford. Kadosh en de Shacours werkten het uit en InnoSphere werd gelanceerd. Kadosh is nu een actieve adviseur van het bedrijf.

In een onderzoek bij 100 jongens in de leeftijd van 7-12 jaar in het Hadassah MediscfhCentrum in Jeruzalem, bereikte InnoSphere's technologie na 10 sessies een vermindering van bijna 50 procent van de ADHD-symptomen. Een andere studie werd uitgevoerd op King's College of London met 50 jongens van 8-18 jaar, in samenwerking met onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Yale.

Hoewel de huidige resultaten zeker geen volledige genezing voor ADHD zijn, 'hebben we volgens onze studies en klinische experimenten aanwijzingen dat dit werkelijkheid kan worden', zegt Shacour, 'en eerder dan we in eerste instantie hadden gedacht'. Shacour is nu bezig wettelijke goedkeuringen voor de kap te verkrijgen in de EU en de VS.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.