Palestijnse 'vluchtelingen' worden uit Libanon verdreven

Thursday, September 26, 2019 |  Redactie Israel Today
Het aantal 'Palestijnse vluchtelingen', dat in Libanon woont in 'vluchte­lingen­kampen' (Inmiddels uitgegroeid tot dorpen en stadjes), neemt af. Als gevolge van hun beperkte burgerrechten en druk van de overheid vertrekken veel Palestijnen naar het westen.

Mousa Abu Marzouk, de topambtenaar van Hamas belast met Buitenlandse Zaken, erkende eerder deze week toe dat 'Palestijnse vluchtelingen' in Libanon worden aangemoedigd en zelfs onder druk worden gezet door de lokale autoriteiten om het land te verlaten. Als gevolg daarvan, klaagde Marzouk, begint het aantal Palestijnen in Libanon af te nemen.

Deze 'Palestijnse vluchtelingen' zijn Libanese ingezetenen met zeer beperkte burgerrechten. Zij zijn de afstammelingen van de Arabieren die het grondgebied van het Britse Mandaat Palestina verlieten tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948, nadat ze daartoe werden aangemoedigd door de Arabische leiders, die vertrouwden op de overwinning over de ontluikende Joodse Staat.

Libanon weigert al tientallen jaren het staatsburgerschap aan deze mensen toe te kennen en houdt vol dat zij op een dag naar hun 'oude vaderland' zullen moeten terugkeren. Het feit dat steeds meer van deze Palestijnen Libanon verlaten is niet verwonderlijk. Ze worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt en sommige beroepen zijn zelfs verboden voor hen. Ieder die de kans heeft om naar Amerika of Europa te emigreren, grijpt die kans zonder aarzeling aan.

De situatie van Palestijnse vluchtelingen in andere Arabische staten, zoals Jordanië of Syrië, is niet veel beter. Zelfs daar zijn ze nooit genaturaliseerd. Terroristische organisaties zoals Hamas en Hezbollah erkennen steeds vaker dat Palestijnen worden uitgebuit als pionnen in het streven om Israël te vernietigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.