Israëlische serie wordt hit op Netflix

woensdag 25 september 2019 |  David Lazarus
Het is een tv-serie over het familieleven van de afgeschermde charedim (ultraorthodoxe Joden) in de wijk Ge'ula in Jeruzalem. De serie heet ‘Shtisel’, genoemd naar de achternaam van de hoofdpersoon. Er komen geen seks, bloot, geweld of wilde achtervolgingen in voor. Toch is de serie zeer populair bij een grote internationale groep fans. Waardoor is deze in Israël geproduceerde tv-serie over de charedim zo geliefd?

In 2013 werd de serie voor het eerst op de Israëlische yes-tv uitgezonden. Door deze show kreeg de seculiere bevolking van Israël een uniek inkijkje in een familiedrama dat zich afspeelt in de gesloten orthodox-Joodse wereld in Israël. Het is opmerkelijk dat het de charedim-gemeenschappen, die eigenlijk geen tv mogen kijken, op de een of andere manier toch is gelukt de show te bekijken. Er wordt door hen op de sociale media over elk detail meegepraat. De eerste twee seizoenen zijn door de Israëlische Academie voor Film en Televisie voorbereid, maar pas in december jongstleden is de show door Netflix opgenomen, waardoor Shtisel een wereldwijd succes werd.

Het succes van Shtisel is grotendeels te danken aan het goed geschreven script. Het gaat over het alledaagse leven van orthodoxe Joden in Jeruzalem. De acteurs zijn subliem. Zij laten het dagelijks familieleven zien zoals het echt is. Het gaat over relaties, jaloezie tussen broers, frustratie van ouders met kinderen, die ze toch verwennen, charedische huwelijksbemiddeling, dating, romantiek en scheiding. Het is echt een geweldige tv-serie.

Wat mij het meest aanspreekt in dit Israëlische drama is de ontdekking dat de orthodoxe Joden dezelfde dagelijkse zorgen hebben als wij, met onze diepste verlangens en angsten: liefde, intimiteit, verraad, verplichtingen en ontrouw, om maar wat te noemen. Terwijl de serie ons laat lachen en huilen, moeten we toch toegeven dat we niet echt anders zijn dan onze orthodox-Joodse buren. Toch is het wezenlijke verschil gelegen in de Bijbelse erfenis en tradities die duizenden jaren teruggaan en die verweven zijn met hun dagelijkse leven.

Het huwelijk van Akiva Shtisel, de jonge sterspeler van de show, werd gearrangeerd. Maar Akiva is er niet zo zeker van dat de bruid, die zijn vader voor hem heeft uitgezocht, ook echt de beste keus is. Een van de vrienden van de vader vraagt papa of zijn zoon zich verheugt op de verloving. De vader antwoordt typisch Joods: ‘Wat is dat nu voor een vraag? Is hij gelukkig? Zijn we hier dan om gelukkig te zijn? Hij heeft gedaan wat hij moest doen, en als God het wil, zal hij ook gelukkig zijn.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het sepembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.