Sjiieten herdachten moord op Mohammeds kleinzoon

woensdag 25 september 2019 |  Edy Cohen
De sjiieten over de hele wereld rouwden op 10 september, tijdens El-Ashoera, om de dood van de kleinzoon van de profeet Mohammed, Hoessein ibn Ali, de geestelijke vader van de sjiitische islam. Een rouwdag waarop sommige sjiieten zichzelf zwaar kastijden.

El-Ashoera is geen feestdag, maar een herdenkingsdag die eraan herinnert dat alle familieleden van Mohammed door zijn vrienden en volgelingen zijn vermoord. Zo zijn de islamitische burgeroorlogen begonnen en is de religie opgesplitst in twee strijdende partijen: soennieten en sjiieten.

Volgens schattingen is ongeveer 20 procent van alle moslims in de wereld sjiitisch. De meesten wonen in Iran, Irak, Pakistan, Afghanistan, Libanon en India. In het niet al te verre verleden werden sjiieten in Arabische landen vervolgd. Als gevolg van de onderdrukking, executies, boycots en arbeids­discriminatie, waarmee sjiieten te maken hebben, verborgen velen hun geloof. Na de staatsgreep van Khomeini in Iran in 1979, werden de sjiieten sterker in de Arabische wereld, en controleren ze vandaag Libanon, Irak en delen van Syrië en Jemen. In de soennitische moslimwereld bestaat nu de vrees dat het sjiitische Iran Bahrein en Saudi-Arabië zal veroveren en uiteindelijk de hele regio zal overnemen.

Zoals genoemd, wordt tijdens de Ashoera-ceremonie de moord op Mohammed's familie herdacht, en de ceremonie wordt afgesloten met vrome sjiieten die zich met ijzeren staven op hun rug, borst en schouders slaan, totdat er grote hoeveelheden bloed hun zuiver witte gewaden bedekt.

Veel sjiieten zijn gestorven door de zelf toegebrachte wonden, en zij worden beschouwd als heilige martelaren die onmiddellijk de hemel binnengaan. Veel sjiieten dwingen hun kinderen om getuige te zijn van dit gruwelijke schouwspel. In de westerse landen is de Ashoera-ceremonie verboden. De soennitische moslims staan kritisch tegenover het wrede sjiitische ritueel.

Nu de spanningen tussen Israël en Iran zich uitstrekten langs de noordelijke grens van de Joodse Staat, geloofden veel Israëlische analisten dat de Hezbollah-militie, een vazal van Iran, op of kort na de dag van Ashoera een oorlog zou beginnen. Het is echter waarschijnlijker dat de woede-veroorzakende ceremonie van deze dag resulteerde in verhoogde spanningen, die nu zullen afnemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.