Techniek: Vest beschermt astronauten tegen straling

Wednesday, September 25, 2019 |  Redactie Israel Today
Het is al weer 50 jaar geleden, dat een mens op de maan wandelde bij de Apollo 11-missie. Nu worden er plannen gemaakt om weer naar de maan, en zelfs naar Mars te gaan. Het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf StemRad maakt dit mede mogelijk.

Het bedrijf ontwikkelde samen met Lockheed Martin het vest AstroRad, dat beschermt tegen de blootstelling aan ioniserende straling. Vooral beenmerg, longen, maag, darmen, borst en eierstokken, die gevoelig zijn voor de ontwikkeling van kanker door straling, worden beschermd. Het vest zal worden gebruikt door de NASA en wordt getest in het International Space Station.

StemRad is in december 2011 opgericht door Oren Milstein en Daniel Levitt. Aanleiding hiertoe was de ramp in Tsjernobyl in 1986, waar veel van de brandweerlieden en ingenieurs, die als eerste ter plaatse waren, stierven aan hoge doses gammastraling in een ziekte die bekend staat als het Acute Radiation Syndrome (ARS), ook wel stralingsziekte genoemd. Een gevoel van urgentie ontstond vanwege de groeiende nucleaire dreiging tegen de Staat Israël en de kernramp in Fukushima, Japan, in maart 2011.

Ook de Israëlische nieuwsuitzending i24news was enthousiast over het beschermende vest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.