Baby berggorilla krijgt de Hebreeuwse naam 'B'rit'

Tuesday, September 24, 2019 |  Yossi Aloni
De eer, de nieuw geboren gorilla's in Rwanda een naam te geven, is gewoonlijk voorbehouden aan koningen en beroemdheden. Dit jaar zorgde de nieuwe Israëlische ambassadeur voor opwinding door een van de baby's een Hebreeuwse naam te geven.

Sinds het begin van de 20e eeuw word jaarlijks een speciale ceremonie gehouden voor de naamgeving van de befaamde berggorilla's, die in een uniek reservaat tussen de hoge vulkanen in het noorden van Rwanda wonen. Dit jaar kregen de 25 baby gorilla's hun naam. Het unieke reservaat telt nu 600 gorilla's. Motti Kirschen­baum, een van Israëls beroemdste journalisten, produceerde zijn monumentale film over de gorilla's in het Rwandese reservaat.

Het geven van een naam aan de pasgeboren gorilla's wordt beschouwd als een koninklijke eer, en veel beroemde mensen uit de hele wereld zijn uitgenodigd om dit te doen. Dit jaar werd die eer gegeven aan de nieuwe Israëlische ambassadeur in Rwanda, Ron Adam, die pas vier maanden geleden de eerste Israëlische ambassade in Kigali opende.

De Rwandese president Kagama bedankte de Israëlische ambassadeur voor alles wat hij voor Rwanda heeft gedaan in de korte periode sinds zijn aankomst. Dit omvat het openen van een directe vliegroute tussen de landen, Israëlische toeristen wijzen op Rwanda als verrassende nieuwe vakantie­bestemming, het binnen­halen van deskundigen op het gebied van landbouw, hi-tech innovatie, onderwijs en gezond­heids­zorg, en zelfs het openen van een Chabad Huis.

En welke naam werd gekozen? Nou, de managers van het reservaat boden een paar namen aan in de lokale taal, maar de naam die werd gekozen is het Hebreeuwse woord voor בְּרִית B'rith, dat 'verbond' betekent. Ambassadeur Adam verklaarde in zijn toespraak, dat de naam de bijzondere alliantie tussen de landen weerspiegelt, en natuurlijk het Bijbelse verbond tussen de mens en God, de allianties tussen de mens en zijn vrienden, en de unieke samenwerking tussen de mens en de natuur.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.