Waarom gingen meer Arabische kiezers stemmen?

Monday, September 23, 2019 |  Edy Cohen
Het opkomstpercentage bij Israëls Arabische kiezers was deze keer veel groter, vooral dankzij de campagne-activiteiten van Netanyahu, georganiseerde busreizen naar stembureaus, en een aanbeveling om te gaan stemmen van de Palestijnse Autoriteit.

De leiders van de Verenigde Arabische Lijst kunnen tevreden zijn na een zware verkiezingscampagne. Ze kregen 13 zetels, twee meer dan de elf die ze in april behaalden. In aantallen betekent dit dat er dit keer 130.000 Arabieren meer hebben gestemd dan bij de vorige verkiezingen.

Er zijn vele andere redenen waarom zoveel Arabisch-Israëlische kiezers 'overtuigd ' waren om te gaan stemmen. Ten eerste is er de vijandige relatie tussen premier Netanyahu en de voorzitter van de Verenigde Arabische Lijst, MK Ayman Odeh, die gebruik maakte van Netanyahu's wisselende populariteit onder grote delen van de Israëlische samenleving exploiteerde.

Toen Netanyahu eiste, dat bij stembureaus in Arabische steden bewakingscamera's worden geplaatst om verkiezingsfraude tegen te gaan, werd hij bestookt met beschuldigingen van racisme. Een groot deel van het publiek werd beledigd door Netanyahu's herhaalde waarschuwingen dat 'de Arabieren onze verkiezing zullen stelen '. Dit zette nog meer Arabische burgers ertoe aan om uit protest tegen Netanyahu te gaan stemmen, en niet noodzakelijkerwijs omdat ze achter de Verenigde Arabische Lijst staan.

Enkele extreem linkse partijen in Israël reageerden door tientallen bussen te huren om duizenden Bedoeïenen en Arabieren naar de stembureaus te brengen. Hoewel de voorzitter van de Verkiezingscommisssie, rechter Hanan Meltzer, een bevel uitvaardigde dat hen hiervan weerhield, met als reden dat het een schaamteloze inmenging in de verkiezingen was, oefenden duizenden Arabieren hun kiesrecht uit met de hulp van radicaal linkse organisaties.

De derde factor die het aantal Arabische kiezers deed toenemen was de aanbeveling van de Palestijnse Autoriteit, enkele dagen vlak voor de verkiezingen. De Fatach-beweging van Machmoud Abbas plaatste berichten op hun Facebook-pagina's waarin Israëlische Arabieren werden opgeroepen in actie te komen en Netanyahu ten val te brengen. De Fatach-beweging drong er bij het Arabische publiek op aan om het opkomstpercentage te verhogen als tegenmaatregel tegen de rechtse partijen in Israël. Er werden posters gepubliceerd met uitspraken als: 'Ga naar buiten en stem, omdat Netanyahu een gevaar is voor de Arabieren in Israël en de rechtse partijen dreigen de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem te vernietigen '.

Ook het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een erkende terreurorganisatie, riep de Israëlische Arabieren op om in groten getale op de Verenigde Arabische Lijst te stemmen, en beweerde dat deze alle Arabieren vertegenwoordigt, inclusief de Palestijnen.

Opgemerkt moet worden dat aan het begin van de verkiezingscampagne, onbekende maar zeer waarschijnlijk Joodse elementen oproepen publiceerden die Israëlische Arabieren aanmoedigden om de verkiezingen te boycotten. Die poging werkte averechts, zoals duidelijk blijkt uit de verkiezingsuitslag. Het Arabische publiek herinnert zich nog goed Netanyahu's dringende waarschuwing tegen het einde van de verkiezingen van 2015, toen hij zijn aanhang vertelde dat 'de Arabieren massaal naar de stembus komen', en daarmee de opkomst zijn eigen kiezers vergrootte.

Wat de redenen ook zijn, we kunnen zeker concluderen dat de Arabieren die in de Staat Israël wonen, de enigen in het Midden-Oosten zijn die mogen stemmen in een echt democratisch proces, met echte invloed op het besluitvormingsproces en op de samenstelling van het parlement. In Arabische landen is er ofwel geen verkiezing, ofwel een nepverkiezing, ofwel een nepverkiezing, waarbij de zittende leider 99 procent van de stemmen krijgt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.