Kom je voor een redactie-stage, ga je druiven oogsten...

Friday, September 20, 2019 |  Eliane Müller
Onze stagiaire Eliane Müller hielp maandag met de druivenoogst in de woestijn. Dat betekende voor haar: om 2 uur opstaan voor de lange rit naar de zuidelijke Negev, om niet in de extreme middaghitte te hoeven werken. Hier zijn haar indrukken.

Afbeelding: Druiven oogsten in de hitte van de woestijn betekent jezelf beschermen met een hoed, véél drinken, en af en toe een ruime pauze nemen. (Foto's: Dov Eilon)

De redactie ging maandag naar de woestijn voor de druivenoogst. De druiven waren nu eindelijk rijp genoeg om geoogst te worden. Omdat we niet tijdens de extreme middaghitte wilden werken, begonnen we al vroeg met het oogsten in de woestijn. Dat betekende voor mij: opstaan om 2 uur in de nacht. Ik werd dan direct voor mijn voordeur opgehaald door een lieve medewerker van Israel Heute, en aan het eind van de dag ook weer thuis gebracht. Nadat we nog enkele anderen van ons hadden opgehaald, gingen we de woestijn in.

Onze urenlange reis door de woestijn werd onderbroken door een koffiepauze bij een benzinestation, die voor ons midden in de nacht open ging (zoiets zou ons in Duitsland waarschijnlijk niet gebeuren). Met zonsopgang kwamen we aan bij de wijngaard van. Die ligt samen met de olijfgaarden van Israel Heute direct bij de grens met Egypte. Op sommige plaatsen kon men zelfs de grens zien.

Ter plaatse waren er ook helpers van de christelijke Kibbuz Bet El, die ons de hele dag zeer ijverig hielpen. We waren allemaal voorzien van handschoenen en een snoeischaar, en toen begon het werk. We werkten altijd met z'n tweeën tegenover elkaar, zodat we goed met elkaar konden praten om de tijd een beetje spannender en interessanter te maken. Want het oogsten van druiven is, op zich, niet de meest opwindende activiteit, om eerlijk te zijn. 😉

Het is wel grappig om te bedenken dat ik, hoewel ik mijn wortels heb in Duitsland, een van de noordelijkste wijn­bouw­gebieden van Europa, eerst naar Israël moest komen om een keer te helpen met een druivenoogst. Het was zeker een interessante ervaring, en door samen te werken ontstond er een goede sfeer, die ons samensmeedde en waar je elkaar nog beter kon leren kennen dan in het redactiekantoor.

Het werken in de woestijn en zonder schaduwen wordt al snel vermoeiend en is niet geheel ongevaarlijk. Sommigen van ons merkten dit al snel. Maar we kregen voldoende water en herinnerden elkaar eraan om te drinken.

Ook het eten was goed verzorgd. Voor de ontbijtpauze werden er broodjes uitgedeeld aan iedereen en werd er koffie gezet, en na het werk aten we allemaal bij een snackbar in de woestijn. Er was een buffet opgezet waar iedereen zichzelf kon bedienen. (En natuurlijk werd tijdens de oogst af en toe van de druiven gesnoept.)

Onderweg met de auto door de woestijn zag ik een aantal borden, die voor mij als Duitser enigszins ongebruikelijk waren: Pas op voor kamelen! Eigenlijk kwamen we geen kamelen tegen, maar op weg naar de snackbar werden er vanuit de auto meerdere herten gezien, wat voor opwinding en vermaak zorgde.

Na een lange en vermoeiende dag kwam ik 's avonds eindelijk thuis. Het eerste wat ik deed – en dat geldt waarschijnlijk ook voor de anderen - was om lekker te douchen. We hadden er de hele dag naar uitgekeken terwijl we in de zanderige woestijn met de sappige en kleverige druiven werkten. De volgende dag waren er dan verkiezingen, dat is hier in Israël een vrije dag, en zo konden de meesten van ons de eerste keer weer uitrusten en slapen van de uitputtende en lange dag.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.