Video: Verkiezingen in Israël, een politieke patstelling

Thursday, September 19, 2019 |  Redactie Israel Today
Israël hield dinsdag verkiezingen, voor de tweede keer in slechts vijf maanden. De verkiezingen waren noodzakelijk nadat het onmogelijk was een meerderheidscoalitie te vormen na de verkiezingen van 9 april.
Ongeveer 6 miljoen kiesgerechtigden werden weer gevraagd om te gaan stemmen. De opkomst was deze keer iets hoger.

We hebben nog geen officiële resultaten, maar na het tellen van 91 procent van de stemmen ziet de situatie er even gecompliceerd uit als in april.
Blauw en Wit en Likoed hebben bijna evenveel stemmen gekregen. Op dit moment heeft Blauw en Wit 32 zetels, wat hen een kleine voorsprong geeft op Likoed met 31 zetels.

Avigdor Lieberman's partij Yisrael Betenoe (Israel Ons Huis) komt waarschijnlijk met 9 zetels in de Knesset, bijna het dubbele van wat zijn partij vijf maanden geleden kreeg. Het zijn deze negen zetels die kunnen beslissen wie uiteindelijk de opdracht krijgt om een regering te vormen.

Het is echter helemaal niet zeker dat het na de verkiezingen van dinsdag mogelijk zal zijn om een regering te vormen. Het rechte en het linkse blok hebben 55 respectievelijk 56 zetels, dus zonder Lieberman zal niemand de meerderheid van 61 zetels kunnen bereiken, die nodig is om een regering te vormen.

Op deze website www.israeltoday.nl blijven we het nieuws over de verkiezingen volgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.