Sport: Iraanse Judobond aangepakt wegens Israëlhaat

Thursday, September 19, 2019 |  Redactie Israel Today
Grote krantenkoppen in Israël: de Iraanse Judobond is sinds 18 september uitgesloten van wed­strijden om het wereld­kampioen­schap wegens onsportief gedrag tegenover Israëlische deelnemers. De Iraanse Judobond heeft nog 21 dagen om hiertegen in beroep te gaan.

De Internationale Judobond nam dit besluit naar aanleiding was het bericht, dat de Iraanse judoka Saeid Mollaei door zijn vereniging was gedwongen om bewust een wedstrijd in Tokio te verliezen om niet te hoeven strijden tegen de Israëlische tegenstander Sagi Muki.

Zulke incidenten hebben zich al eerder voorgedaan. In 2010 heeft bijvoorbeeld een Iraanse deelnemer aan het Taekwondo-toernooi zich teruggetrokken uit een wedstrijd om niet te hoeven strijden tegen het Israëli Gili Haimovitz. Gili won automatisch de gouden medaille. In 2012 maakte Iran op de Olympische Spelen in Londen vanaf het begin duidelijk, dat alle wedstrijden met Israëlische spelers direct zouden worden geboycot.

In het geval van de 27-jarige Judoka heeft de Internationale Judofederatie (IFJ) nu ingegrepen, die sprak van een schending van verschillende richtlijnen, waaronder de Olympische grondwet. Vanwege herhaalde schendingen door de Iraanse Judobond kondigde de IFJ aan dat 'men ervan uit moet gaan dat de Iraanse judobond de belangen, principes en doelstellingen van de IFJ zal blijven schenden'. Pas in mei hadden Iran en het IFJ een akkoord bereikt, dat het islamitische land niet langer wedstrijden tegen Israëli's zou boycotten. Een akkoord dat in juli al weer werd opgezegd.

Saeid Mollaei woont nu in Duitsland. Verschillende media melden dat hij daar asiel heeft aangevraagd, wat hij echter tegenover de Iraanse pers heeft ontkend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.