Verkiezingen: Likoed en Blauw en Wit elk 32 zetels

Wednesday, September 18, 2019 |  Tsvi Sadan
Nadat 91 procent van de stemmen zijn geteld, staan de partijen Blauw en Wit en Likoed volgens de huidige prognose op gelijke voet met elk 32 zetels in de Knesset. Wat zijn de mogelijkheden? Een brede coalitie van Likoed met Blauw en Wit, of de Arabische partij in de regering?

Afbeelding: De verkiezingen lijken onbeslist. Links het feestje van Blauw en Wit, rechts het feestje van Likoed. (Foto's: Flash90)

Het linkse en het rechtse politieke blok - zoals de media die noemen - hebben beide ongeveer 55 zetels. Netanyahu slaagde er niet in om zijn doel van 61 zetels voor Liekoed en zijn rechtse bondgenoten te bereiken. Als hij de regering wil vormen, zal hij gedwongen worden om een aantal harde keuzes te maken. Hij kan weer gaan samenwerken met de ultraorthodoxe partijen, of zijn religieuze bondgenoten laten vallen in ruil voor een eenheidsregering met de partij Blauw en Wit.

Het staat nu al vast, dat deze verkiezing geen winnaars heeft opgeleverd. Wat voor velen een teleurstellend resultaat is, dat de pijnlijk-diepe verdeeldehid in de Israëlische maatschappij weerspiegelt, kan echter toch een zegen zijn voor de verdeelde Israëlische bevolking. Als twee verbitterde politieke rivalen voor het welzijn van Israël gedwongen worden hun krachten te bundelen, kan dit namelijk ook de nationale verdeeldheid in de Joodse Staat, die schadelijk is voor de toekomst van het land, grotendeels verhelpen.

Zelfs Avigdor Lieberman, wiens partij Yisrael Betenoe 9 zetels heeft gewonnen, heeft al aangegeven dat hij bereid is een eenheidsregering van de twee grote partijen niet in de weg te staan.

De verdeling van de partijen in linkse en rechtse blokken geeft de antizionistische Verenigde Arabische Lijst (met ten minste 12 zetels) een legitiem aandeel in het linkse blok. Indien nu Blauw en Wit de voorzitter van de Arabische lijst, Ayman Odeh, zou voorstellen om zich aan te sluiten bij een coalitieregering, zoals velen aan de linkerzijde overigens verlangen, dan zou deze regering de eerste zijn die van Israël een democratische Staat zou maken in plaats van een Joodse democratische Staat.

De kans dat Gantz de volgende premier wordt, lijkt echter klein. Als Blauw en Wit, nadat alle tellingen zijn afgesloten, echt de grootste partij is, en president Re'oeven Rivlin deze het beste in staat acht een nieuwe regering te vormen, dan staan de kansen voor Ayman Odeh er goed voor. Hij kan minister of zelfs kabinetslid worden. Als dit gebeurt, dan betekent het voor Israël een soort aardverschuiving die kan leiden tot het loslaten van het zionisme en daarmee de rechtvaardiging voor een Joodse staat.

Dit nachtmerrieachtige vooruitzicht was tot een paar maanden geleden voor de meeste Israëlische Joden nog absoluut ondenkbaar. Zelfs al zou dit nu niet gebeuren, toch blijft de indruk bestaan dat steeds meer Israëli's, vooral van links, het idee zijn gaan accepteren dat de antizionistische Arabische partijen even legitiem zijn als elke andere partij.

Wanneer men er rekening mee houdt, dat Netanyahu op een dag vertrokken zal zijn, kan men er ook vanuit gaan dat de Likoed op een dag de verkiezingen zal verliezen. Daarmee is de toetreding van de antizionistische Arabieren tot de regering slechts een kwestie van tijd, tenzij een onvoorziene gebeurtenis het linkse blok weer terugbrengt tot zijn Joodse bewustzijn.

Het is duidelijk dat een eenheidsregering de Israëlische samenleving ook kan dienen, deze zelfs kan genezen. Maar als de twee grootste partijen vasthouden aan hun vijandelijkheden en zij daarom geen coalitie vormen, kan het gelijke aantal zetels een teken zijn van een paradigma­verschuiving, die het Joodse karakter van de Joodse Staat negatief zou beïnvloeden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Opnieuw verkiezingen

Het Israëlische volk kreeg dus weer een kruis-of-munt keuze tussen pro-Bibi en anti-Bibi krachten....

En weer bleef de munt op de zijkant staan...

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.