Politieke partijen jammerden: 'Help, we verliezen.'

Wednesday, September 18, 2019 |  Aviel Schneider
In deze verkiezingscampagne maakten de politici meer dan voorheen gebruik van leugens. Met paniekerige uitspraken riepen zij hun kiezers op om snel naar de stemlokalen te gaan, want wij staan er slecht voor, wij verliezen, en wilt een regering van de andere partij?

Afbeelding: Posters voor de stembureaus. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Alle politici schreeuwen 'geweld, we verliezen' (van het Jiddisch: 'Gvald', wat 'noodgeval' betekent). Dat kan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het beste, die zijn kiezers bij de voorlaatste verkiezingen de stuipen op het lijf joeg en riep: 'Gvald! 'De Arabieren van Israël komen massaal naar de stembus. Ren naar de stembus en stem op Likoed, anders verliezen we'. En dat heeft gewerkt, ook bij de laatste verkiezingen in april. Toen schreeuwde Netanyahu 'Gewalt', alle rechtse kiezers moesten op Likoed stemmen en geen andere rechtse partij. Dat werkte ook.

Bij deze verkiezingen schreeuwen alle partijleiders nu 'Gewalt' en verklaren via de sociale netwerken en media dat ze zullen verliezen. Ze hebben allemaal trucs geleerd van Netanyahu en liegen om mandaten te winnen.

Netanyahu eerst. 'Rechtse kiezers, we verliezen de verkiezingen. Gantz, Lapid en de Arabische partijen hebben al een meerderheid van 61 Knesset-zetels. Daarmee vormen ze een linkse regering', waarschuwde Netanyahu, die zijn kiezers oproept om beslist te stemmen.
Hetzelfde werd gedaan door, de co-partijleider van Blauw en Wit Yair Lapid op het strand in Tel Aviv: 'Help, we verliezen, het ziet er niet goed uit. Kleed je aan en ga stemmen,' riep Lapid de badende Tel Avivers op.
Ook de partijleider van de-Sefardische orthodoxe Shas partij Arieh Deri zei 'Luister, zoals het er nu uitziet verliezen we de verkiezingen'. Hij heeft ook geleerd hoe leugens kunnen helpen om stemmen te winnen.
Partijleider Ayelet Shaked van Jamina waarschuwde de luisteraars op de radio, dat Netanyahu de kiezers in het rechtse blok overhaalde om alleen op Likoed en niet op een andere rechtse partij te stemmen. 'We zijn aan het verliezen en Netanyahu's kreten van geweld zijn verkeerd. Netanyahu heeft ons nodig om een rechts blok van minstens 61 zetels te bereiken en hen naar rechts te trekken,' verklaarde Shaked. 'Het ziet er slecht uit voor ons, dus ga naar de peilingen en stem op Jamina'.
Avigdor Lieberman zei dat de orthodoxe Joden allemaal zouden stemmen zoals hen werd opgedragen, en dat daardoor de kans voor zijn partij Yisrael Betenoe slecht zou zijn. 'Als het percentage kiezers in het seculiere kustgebied niet hoger is dan 70 procent, dan verliezen we', riep Lieberman.

In gesprekken met kiezers op straat geeft iedereen toe dat alle politici zouden liegen om te winnen. Of ze nu op Likoed, Baluw en Wit, Jamina, Yisrael Betenoe, de Arbeidspartij of elke andere mogelijke partij stemmen, het is voor iedereen duidelijk dat de kreet Gvald 'help, we verliezen' slechts een middel is om druk uit te oefenen op de kiezers om te stemmen. Iedereen schreeuwt dezelfde kreet Gvald, iedereen liegt, omdat iedereen wil winnen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.