Iedereen behalve Mozes, iedereen behalve Bibi!

Tuesday, September 17, 2019 |  Aviel Schneider
In juni stonden de Israëlische media bol van berichten over de Bijbelse Korach en zijn aanhangers die tegen Mozes in opstand kwamen (Numeri 16). Niet alleen omdat in die week juist dit verhaal in alle synagogen werd voorgelezen, maar ook omdat Korachs verzet wordt beschouwd als de eerste politieke oppositie in de Bijbel.

In de media werd de opstand van Korach vergeleken met de bijna bezeten felheid van het linkse kamp tegen Benjamin Netanyahu. Destijds klonk de verkiezingsleus: ‘Iedereen behalve Mozes’, tegenwoordig: ‘Iedereen behalve Bibi’.

De grootste Israëlische nieuwssite, Ynet, schreef met vette koeienletters: ‘Van Korach tot op heden gebeuren er dingen die zelfs een oppositiepartij niet mag doen.’ Verder stond in het artikel: ‘Een oppositiepartij mag geen smerige trucjes uithalen en een leider van het volk ten val brengen zonder enige reden en zonder steun van het volk.’

Dr. Moshe Lavee schreef in het religieuze tijdschrift Srugim, dat de kritiek die Mozes van Korach kreeg, identiek is aan de kritiek die Benjamin Netanyahu nu voor zijn kiezen krijgt. Hij voegde er aan toe: ‘Steekpenningen worden niet geduld in de politiek, en als je het Bijbelse verhaal leest van de opstand van Kores, lijkt dit ook de beschuldiging aan het adres van Mozes te zijn, alsof hij giften zou hebben aangenomen.’ Woedend reageert Mozes op dit soort beschuldigingen en tegen God zegt hij: ‘Niemand van hen heb ik ook maar één ezel afgenomen, niemand van hen heb ik kwaad gedaan’ (Numeri 16:15). Mozes wijst elke beschuldiging van corruptie van de hand.

Op de orthodoxe website Kikar wordt de opstand van Korach, en Mozes’ gevoel van miskenning beschouwd als de eerste politieke rel in de Bijbel.
Het linkse Israëlische nieuwsblad Ha'aretz schrijft over de opstand van Korach, en met name over het punt dat het in die geschiedenis niet alleen gaat over ontevredenheid, maar ook om een poging de door God aangestelde leider zwart te maken.
De Britse ex-opperrabbijn, filosoof en theoloog Jonathan Sacks noemt Korach ‘de eerste populist uit de geschiedenis’. Het was de bedoeling van Korach om twijfel te zaaien over het leiderschap van Mozes door de situatie in de woestijn dramatisch af te schilderen en om op die manier het volk aan zijn kant te krijgen.

Dit is precies wat de politieke tegenstanders van Netanyahu nu wordt verweten. De oppositie kan niet uitstaan dat het volk hem op handen draagt. Zijn tegenstanders hebben maar één doel: Bibi tegen elke prijs aan de kant schuiven.
De nieuwste speler op het strijdtoneel is Ehud Barak. Hij verklaarde: ‘Bibi moet ten val worden gebracht, en mag niet worden gered.’ Barak onderbouwde zijn betoog zelfs met nieuwe plannen en verbindingen tussen alle oppositiepartijen om samen sterk te staan tegenover Bibi bij de aankomende verkiezingen in september. De slogan van alle centrum- en linkse partijen luidt nu: ‘Iedereen behalve Bibi’. In hun ogen verheft Bibi zich boven het volk. Hij zou corrupt zijn, te machtig en te hoogmoedig. Hij is te lang aan de macht en wil geen onderhandelingen voeren met de Palestijnen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.