Een puur seculiere eenheids­regering voor Israël?

Monday, September 16, 2019 |  Tsvi Sadan
Enkele uren voordat de stembureaus open gaan, spreken de Israëlische politici zich uit over de meest verdeeldheid zaaiende kwesties, zoals het opnemen van religieuze partijen in de regering of het Joodse karakter van de democratische Staat Israël.

Slechts enkele dagen voor de verkiezingen kondigde de oppositiepartij 'Blauw en Wit' haar nieuwe belofte aan het Israëlische volk aan: een regering van nationale eenheid, die alle religieuze partijen, ook de rechtse nationale-religieuze facties, uitsluit.

Daarmee hoopt Blauw en Wit de populistische antireligieuze campagne te verzilveren die zeer lucratief is gebleken voor Avigdor Lieberman, wiens partij Yisrael Betenoe bij de vorige verkiezingen nog maar net de kiesdrempel heeft gehaald. Toen Lieberman met zijn anti-religieuze leuzen begon, bleek uit opiniepeilingen dat hij zijn vertegenwoordiging in de Knesset wel eens zou kunnen verdubbelen wanneer de Israëli's dinsdag hun stembiljetten kiezen.

Een Israëlische regering zonder religieuze vertegen­woor­diging zou een beledigende gedachte moeten zijn. Het spreekt voor zich, dat als de door de Mizrachi (Joden uit het Midden-Oosten) gedomineerde Shaspartij de Ashkenazische Joden (afkomstig uit Noord- en Oost Europa) uit de regering zou willen weren, of als de linkse Meretz een coalitie zou eisen die alleen uit Asjke­na­zische Joden bestond, zij als vreselijk racistisch zouden worden beschouwd.

Maar tot niemands verrassing lijkt het voorstel van Blauw en Wit, om religieuze partijen uit te sluiten, volkomen aanvaardbaar voor velen in de centrum-linkerzijde van het politieke spectrum.

Dit idee is des te verontrustender, gezien de anti-uitsluitings­campagne die al maandenlang aan de gang is. Nog maar een paar weken geleden deed een groep seculiere vrouwen een beroep op de rechtbank, in een poging om een religieuze openbare gebeurtenis te stoppen, waar volgens de orthodoxe ethische codes mannen en vrouwen door een soort barrière van elkaar gescheiden zouden zitten. Nu spreken dezelfde mensen zich uit voor uitsluiting.

Deze last-minute campagne is misschien wel de meest verdelende campagne ooit. Hij gaat direct over de kwestie die de Israëli's meer dan enig ander onderwerp verdeelt, waaronder veiligheid en sociale gelijkheid.

Als Blauw en Wit dinsdag als winnaar uit de bus komt, zal dat zijn omdat - zoals de populaire journalist Amit Segal opmerkte - 'zonder dat wij het opmerkten, deze verkiezing overging van “ja-Bibi/nee-Bibi” naar “Joden versus Iraëli's”.'

Wat Segal bedoelde is, dat de Israëlische samenleving het diepst verdeeld is tussen degenen die een democratische Staat steunen en degenen die een Joodse democratische Staat steunen. De nieuwe richting van Blauw en Wit, waarmee het de uiterst linkse partijen nabootst, suggereert dat Segal gelijk heeft en dat een regering onder leiding van deze partij Israël heel goed op een weg zou kunnen plaatsen om zijn Joodse identiteit op te geven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.