Intel opent slimste gebouw ter wereld in Petach Tikva

Monday, September 16, 2019 |  Michael Selutin
De Amerikaanse chipfabrikant Intel, een van de grootste buiten­landse werkgevers in Israël heeft een nieuw onderzoeks- en ontwik­kelings­centrum geopend in Petach Tikva, dat volgens het management het slimste gebouw ter wereld is.

Het gigantische gebouw beslaat 75.000 vierkante meter, waarin ongeveer 2000 medewerkers werken. De bouw heeft Intel 650 miljoen shekels gekost (meer dan 150 miljoen euro), deels omdat er 14.000 sensoren in de gehele faciliteit zijn geïnstalleerd om het licht, de temperatuur en vele andere functies van het ontwikkelings­centrum te regelen.

Liften in het gebouw worden aangestuurd door een slim algoritme dat de gebruiks­patronen van de werknemers onthoudt en in de loop van de tijd leert wanneer en waar de slimme lift wie en waar te verwachten, zodat de slimme lift de wachttijd kan optimaliseren.

Uiteraard voldoet het gebouw aan de hoogste milieunormen. De energie-efficiëntie is 40%, ver boven het industriële gemiddelde, het water­systeem verbruikt 75% minder water dan andere gebouwen en 95% van het tijdens de bouw ontstane afval is gerecycled.

De parkeergarage heeft 1200 plaatsen en wordt automatisch geanalyseerd om een geschikte ruimte toe te wijzen aan een aankomende chauffeur, zodat hij niet hoeft te zoeken en in de buurt van zijn kantoor kan parkeren. Natuurlijk heeft Intel Petach Tikva ook een fitnessruimte, Spa-centrum, kapper, muziek- en speel­kamer, synagoge en computerlab.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.