Archeologie: Oude Pelgrimsstraat verjoodst Jeruzalem

Monday, September 16, 2019 |  Michael Selutin
Na zes jaar archeologisch onderzoek en andere werkzaamheden is eind juni de eeuwenoude Pelgrims­straat in de Stad van David geopend voor publiek. De Stad van David ligt in de Arabische stadswijk Silwan. Je kunt nu een veel beter begrip krijgen van het Israëlische koninkrijk in Bijbelse tijden.

Speciale afgezant Greenblatt (midden) en ambassa­deur Friedman (rechts) tijdens de opening van de Pelgrims­straat.

In het Oude Testament worden de Israëlieten opgeroepen om driemaal per jaar (met Soekot, Pesach, en Shavoeot) naar Jeruzalem op te trekken. De Bijbel roept hiertoe weliswaar alleen de mannen op, maar ook veel vrouwen zijn destijds natuurlijk meegegaan. Het is nu moeilijk om je een voorstelling te maken van de manier waarop die feesten toen verliepen. Denk je eens even in dat bijna het hele volk daarvoor naar de hoofdstad optrok.

Tijdens de opening waren Israëlische politici aanwezig en ook de Amerikaanse ambassadeur David Friedman en de speciale afgezant Jason Greenblatt.
De Palestijnen reageerden zoals gewoonlijk geïrriteerd en vijandig op de nieuwe bezienswaardigheid. De reden daarvoor ligt voor de hand: De oude Pelgrimsstraat bewijst, net als alle andere soortgelijke vondsten, dat Jeruzalem van oudsher een Joodse stad is. De PA schold de Amerikaanse gezanten uit en beschuldigde hen van het verjoodsen van Jeruzalem.

Jason Greenblatt reageerde daarop in een tweet: ‘We kunnen niet verjoodsen wat door archeologen is blootgelegd. We kunnen het alleen maar erkennen! En jullie kunnen ook stoppen met net te doen alsof het niet waar is! Vrede kan alleen op waarheid berusten.’

Voor de opening van de Pelgrimsstraat maakt i24news-journalist Shelby Weiner deze video over de archeologische opgravingen naar de Pelgrimsstraat en het er onder liggende waterkanaal.

Deze video uit 2014 geeft u een beeld van de opgravingen in de oude Stad van David.

Dit artikel verscheen – zonder de video's - in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.