Medisch: Kanker bestrijden met 'nanoghosts'

Sunday, September 15, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
De Israëlische professor en onderzoeker Marcelle Machluf, 56 jaar, hoopt een revolutie in de behandeling van kanker te ontwikkelen. Zij werkt sinds 12 jaar aan een systeem om medicijnen gericht af te geven om om kanker te bestrijden, genaamd 'nanoghosts'.

Het nanoghost-systeem biedt de mogelijkheid om op te treden als een universele drager voor gerichte medicijnen, waardoor het een doorbraak is in de strijd tegen kanker. Het gebruikt volwassen stamcellen om medicijnen rechtstreeks naar kankertumoren te transporteren.

'Ze zijn in staat om 'de tumor te identificeren, aan de tumor vast te haken en hun medicijn in de tumorcellen in te brengen, en de tumor kan er niets tegen doen,' vertelde Machluf aan The Times of Israel. 'Het kan meerdere kankers in verschillende stadia aanpakken met verschillende medicijnen, die het alleen kan afgeven aan de tumoren, zonder het omringende weefsel aan te tasten.

De huidige behandelingen van kanker zijn radiotherapie en chemotherapie. Deze medicijnen, die meestal intraveneus worden toegediend, zijn niet in staat om uitsluitend kankercellen aan te pakken, en brengen ook schade toe aan gezond weefsel.

Hoewel de gerichte toediening van geneesmiddelen tegen kanker een belangrijke doel van het onderzoek is geworden, werken de bestaande systemen slechts voor een beperkt aantal kankers. Het nanoghostsysteem is er al in geslaagd om pancreas-, long-, long-, borst-, prostaat- en hersencelkanker bij muizen te behandelen.

Machluf kwam oorspronkelijk met het idee voor nanoghosts (celwanden zonder celinhoud), toen ze in 2007 zocht naar manieren om controle te krijgen over het HIV virus. 'Mijn studenten en ik namen cellen waarop markers zitten waar het virus gewoonlijk aan plakt', vertelde Machluf. 'Er werd ons verteld, dat de cellen het immuunsysteem wakker zullen maken. Zo begonnen wij met stamcellen. Ik stelde in 2009 voor dat we het met kanker zouden proberen. Het was een gek idee, maar we kregen onze eerste resultaten in 2012. (...) Het octrooi werd in juli goedgekeurd in de VS en Europa en binnenkort zal het worden goedgekeurd in China en India.

Ze is nu op zoek naar financiering om haar onderzoek uit te breiden. 'Nu ben ik een bedrijf aan het opzetten om het in industriële klinische hoeveelheden voor te bereiden om tests op mensen te starten,' vertelde ze aan The Times of Israel.

'We hopen dat onze ontdekking het antwoord zal zijn op de vervanging van veel medicijnen tegen kanker. Het is moeilijk voor kankermedicijnen om in tumoren te komen, dus ze genezen ze die meestal niet. Maar met onze technologie zullen ze toegankelijker zijn,' aldus Machluf.

Machluf is de dochter van Marokkaanse immigranten die niet konden lezen of schrijven, ze studeerde vooral scheikunde, waarin ze uitblonk, volgde een postdoctorale studie aan de Harvard Medical School, en is nu decaan van de Faculteit Biotechnologie en Voedingstechniek van het Technion-Israel Institute of Technology. Ze is wereldberoemd in haar vakgebied, en publiceerde meer dan 60 artikelen, aldus World Israel news.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.