Arabische kiezers geven de voorkeur aan Netanyahu

Thursday, September 12, 2019 |  Redactie Israel Today
Slechts iets meer dan de helft van de Arabische kiezers in Israël zal bij de verkiezingen van volgende week stemmen (56%). Dit is het resultaat van een opiniepeiling onder de Arabische burgers van Israël, uitgevoerd door het Konrad Adenauers Joods-Arabisch samenwerkingsprogramma in het Moshe Dayan Centrum van de Universiteit van Tel Aviv. Dit betekent dat de Israëlisch-Arabische opkomst hoger zal zijn dan het historisch dieptepunt bij de laatste verkiezingen op 9 april, toen slechts 49,2% van de Arabische kiezers hun stem uitbrachten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 13,3 % van de Israëlische Arabieren de Palestijnse kwestie als de belangrijkste politieke kwestie beschouwt. 59,2 % is van mening dat de problemen in de Arabische samenleving de belangrijkste zijn, zoals geweld en criminaliteit, de economie, werkloosheid en sociale problemen.

Over het geheel genomen staan de Arabische burgers van Israël positief tegenover de Staat Israël en zijn zij van mening dat zij gelijk worden behandeld. Slechts weinigen vinden echter dat ze tot de staat behoren.
De meeste, ongeveer 78%, van degenen die aan de verkiezingen zullen deelnemen, steunen de deelname van een Arabische partij of afgevaardigde aan een regerende coalitie, of in ieder geval steun van buiten de regering. 49% is van mening dat een Arabische partij onder de juiste omstandigheden lid moet worden van een regering. 28,8% is tegen overheidsparticipatie, maar voor externe steun. Slechts 12,8 procent is tegen deelname van een Arabische partij aan een regering of haar steun.

Steeds minder Israëlische Arabieren steunen Joodse partijen, slechts ongeveer 6,1% van de respondenten zegt op een Joodse partij te zullen stemmen. Dit kan in het bijzonder gelden voor de Meretz-partij, een onderdeel van het ‘Democratisch Kamp’, die alleen dankzij de Arabische stemmen in de laatste verkiezingen de kiesdrempel heeft kunnen halen en zich zo in de Knesset heeft kunnen begeven.

Toch ziet bijna een kwart van het Arabische publiek Benjamin Netanyahu als de juiste kandidaat voor premier, gevolgd door Ayman Odeh, voorzitter van de Verenigde Arabische Lijst, Benny Gantz, voorzitter van Blauw en Wit, en Ehud Barak, voorzitter van het Democratisch Kamp.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.