Waar vrede stichten voor de zwakken is

Thursday, September 12, 2019 |  Ryan Jones
Het Israëlische leger heeft vorige week met een uitgebreide list Hezbollah in de val gelokt om een escalatie van de vijandelijkheden langs de noordelijke grens te voorkomen, die tot veel doden zou hebben geleid, vooral aan de Libanese kant.

Niet onder de indruk van de bezorgdheid om mensenlevens zei Hezbollah, die aanvankelijk door de truc werd beetgenomen, dat de hele affaire alleen maar diende om aan te tonen dat het ‘eens zo legendarische’ Israëlische leger nu een ‘zwakke’ schaduw van zijn vroegere zelf was.

En dit is een belangrijk punt voor iedereen die serieus werk wil maken van een echte vrede, waar dan ook in het Midden-Oosten. Diegenen die confrontatie willen vermijden, in plaats van capitulatie met dreiging van geweld te eisen, worden als zwak, zo niet laf gezien. En als je zo ver gaat als het bieden van verzoening, kun je net zo goed omrollen en dood spelen.

De slimste denkers van Israël hebben zich de afgelopen decennia voor de gek gehouden door te denken dat pragmatische concessies hun vijanden zouden sussen en op zijn minst rust zouden brengen. Maar acties zoals het vrijlaten van gevangen Palestijnse terroristen of het terugtrekken van alle Joden uit Gaza hebben alleen maar geleid tot meer geweld en een langdurig conflict. En dat komt omdat Israël in de ogen van de Arabische moslimcultuur blijk heeft gegeven van zwakte.

Het is een van de belangrijkste redenen dat de Palestijnse leiders in het Engels vage verklaringen zullen afleggen over dat ze zich inzetten voor vreedzame compromissen, terwijl ze in het Arabisch hun volk zullen vertellen dat ze toegewijd blijven aan het verslaan van Israël en het afdwingen van een ‘vrede’ alleen op hun eigen voorwaarden.

Anders zouden ze niet overleven. Een echt compromis met Israël, het opgeven van hun hardere eisen ten bate van een voor beide partijen gunstige uitkomst, zou een doodsklok (politiek, en mogelijk fysiek) zijn voor de Palestijnse leiding. Omdat, zoals Hezbollahleider sjeik Hassan Nasrallah duidelijk aangaf, de overwinning op de vijand veel belangrijker is dan stabiliteit in het autoritaire Midden-Oosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.