Israël vecht nu op vier fronten tegen Iran

Wednesday, September 11, 2019 |  Yochanan Visser
Een reeks gebeurtenissen in verband met de heimelijke oorlog tussen Iran en Israël in Irak, Syrië, Libanon en Gaza van de afgelopen dagen wijst erop dat deze oorlog escaleert en dat Iran de druk op de Joodse Staat probeert op te voeren.

Laten we beginnen met Irak, dat onlangs een nieuw toneel is geworden in de heimelijke oorlog. Eind vorige week hebben onbekende onbemande luchtvaartuigen (UAV's) een in aanbouw zijnde basis in de buurt van de grensstad Al-Bukamal gebombardeerd. Deze basis was van de Quds-brigade van het Iraanse Revolutionaire Gardekorps en van door Iran gesteunde sjiitische milities. De aanval doodde 18 leden van deze milities en werd door Iraakse functionarissen toegeschreven aan de Israëlische luchtmacht.
Het Israëlische leger (IDF) zweeg over de aanval op Al-Bukamal, wat een belangrijke schakel vormt in de zogenaamde landbrug tussen de Iraanse grens in de provincie Niniveh in Irak en de Golanhoogten in Israël, die Iran al jaren probeert op te richten.

Minder dan een dag later zouden door Iran gesteunde milities in de Damascus-regio in Syrië naar verluidt geprobeerd hebben een vergeldingsaanval op Israël uit te voeren door het lanceren van een aantal raketten in de richting van de Israëlische Golanhoogten. De Grad-raketten die bij de aanval werden gebruikt, bereikten Israël echter niet.
Dinsdagochtend meldden de Arabische media en Sky News een nieuwe mysterieuze ontploffing in een wapenopslagplaats van door Iran gesteunde milities in de Anbar-provincie in Irak. Een Iraakse ambtenaar vertelde lokale media dat 21 militiestrijders in de ontploffing stierven, waarvan hij zei dat het een droneaanval was.

Dan is er Libanon, dat begin vorige week getuige was van een gewelddadige confrontatie met de IDF, die door Hezbollah was uitgelokt. Hezbollah waarschuwde Israël eerst om het Libanese luchtruim niet opnieuw te gebruiken voor missies in Syrië en om de terroristische organisatie te bespioneren die tijdens de Syrische oorlog in een leger is veranderd. Toen de Israëlische drones niettemin bleven overvliegen in Libanon, besloot Hezbollah om een van de Israëlische vliegtuigen neer te halen en zei het dat het de afschrikking had hersteld.
Tegelijkertijd verhoogde Hezbollahleider Hassan Nasrallah zijn oorlogszuchtige retoriek tegen Israël en zei dat er geen rode lijnen meer waren in de verdediging van Libanon terwijl hij de IDF, die hij een laf ‘Hollywood leger’ noemde, bespotte. Dit was een verwijzing naar de overbrenging van gezonde soldaten met nepbloed op hun verband naar het ziekenhuis van Rambam in Haifa, vorige week, tijdens de gevechten bij Moshav Avivim. Eerder zei de Hezbollahleider dat zijn organisatie en anderen zich in het midden van een ‘grote veldtocht’ tegen Israël bevonden.

Israël van zijn kant lijkt de internationale gemeenschap voor te bereiden op een mogelijke oorlog tegen Hezbollah. In een brief aan de VN-Veiligheidsraad (VNVR) onthulde de Israëlische ambassadeur Danny Danon dat Hezbollah ‘een locatie exploiteert die bestemd is voor de productie en ombouw van precisie-raketten in de buurt van de stad Nabi Chit in de Bekaa-vallei, met Iraanse sponsoring, inclusief financiële en logistieke steun.’ Danon gaf de VNVR ook de namen van de Iraanse commandanten die betrokken zijn bij het project voor de ombouw van raketten en beweerde dat de commandant van de Quds-brigade, Qassem Soleimani, persoonlijk toezicht houdt op de operatie. Ondertussen houdt het Israëlische leger een massale vierdaagse oefening ter voorbereiding van een oorlog op meerdere fronten tegen Hezbollah en zijn bondgenoten in Syrië en Gaza.

Op het laatstgenoemde front waren er dit weekend ook nieuwe ontwikkelingen die de IDF ziet als nieuw bewijsmateriaal dat Iran aan de touwtjes trekt in de Gazastrook. Hamas gebruikte voor het eerst een UAV om een IDF-basis nabij Gaza te bombarderen. De UAV slaagde erin om een bom op een van de gebouwen van de basis te laten vallen, maar het veroorzaakte slechts lichte schade aan een voertuig. Iran is een wereldleider in het gebruik van UAV's voor militaire missies en heeft onlangs besloten Hamas 30 miljoen dollar per maand te geven om zijn uitputtingsslag tegen Israël voort te zetten.

De drone-aanval op de IDF-basis werd gevolgd door het neerhalen van een IDF-drone boven Zuid-Gazastrook. Hamas eiste de verantwoordelijkheid op voor het neerstorten van de UAV en beweerde dat haar 'soldaten' de drone hadden neergeschoten. Wat daarna volgde had de potentie om weer een oorlog te worden. IAF gevechtsvliegtuigen bombardeerden verschillende locaties van Hamas' luchteenheid, die de aanval met de drone had uitgevoerd. Daarna vuurden de terroristische groeperingen in Gaza nieuwe raketten af naar Zuid-Israël.
Op dat moment hebben de Egyptenaren opnieuw ingegrepen en een delegatie naar Gaza gestuurd om de situatie te de-escaleren. Ook dat werkte niet. Dinsdagavond werden raketten afgevuurd vanuit Gaza op de Israëlische steden Ashdod en Ashkelon, waarna de IAF 15 militaire Hamas-locaties in Gaza bombardeerde.

Netanyahu probeert nu wereldleiders ervan te overtuigen om de druk op Iran te handhaven en bracht een onverwacht bezoek aan Groot-Brittannië. Daar besprak hij met zijn Britse tegenhanger Boris Johnson de recente ontwikkelingen met betrekking tot Iran, waaronder de ontdekking van een nieuwe geheime kernwapenfaciliteit ten zuiden van de Iraanse stad Isfahan. De Israëlische leider heeft naar verluidt dagelijks contact met het Witte Huis en zal later deze week ook een ontmoeting hebben met de Russische president Vladimir Poetin.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.