Drones worden steeds populairder – en gevaarlijker

Wednesday, September 11, 2019 |  Redactie Israel Today
Drones, die vliegende apparaten met vier of zes propellers, worden steeds meer genoemd in het nieuws. Wat vroeger vooral speelgoed was, waar je in je vrije tijd mee speelde, heeft zich nu ontwikkeld tot een bedreiging van de veiligheid, en niet alleen voor het vliegverkeer.

Drones, met een afstandsbediening bestuurde vliegtuigjes, worden steeds populairder, ook in Israël. Terwijl ze eerst een leuke hobby waren, vooral voor mooie opnamen vanuit de lucht, als de drone van een camera voorzien is, worden ze later vaak een ernstige bedreiging voor het vliegverkeer. Daarom mogen ze nu alleen nog boven open terrein vliegen.

Het Israëlische leger heeft de voordelen van de drones herkent en zet ze nu in voor diverse activiteiten. Maar ook de vijanden van Israël gaan met de tijd mee en hebben de diverse toepassingsmogelijkheden van de drones ontdekt. Zo werden al meerdere malen 'spionage-drones' waargenomen boven de Golanhoogten.

Intussen worden ze niet alleen gebruikt om foto's te maken, maar ook in gevechten. Ongeveer een week geleden explodeerde in een stadsdeel van de Libanese hoofdstad Beiroet twee van explosieven voorziene drones. Een actie, die aan Israël werd toegeschreven.

Afgelopen weekeinde liet een drone uit de Gazastrook een explosief vallen bij een Israëlisch militair voertuig. Dit veroorzaakte materiële schade, er raakte niemand gewond.
Afgelopen dinsdag word melding gemaakt van een Israëlische drone, die in de zuidelijke Gazastrook werd neergehaald en nu in handen is van Hamas.
Hamas heeft met behulp van drones een echte 'luchtmacht' opgericht. Een nieuwe situatie, waarop het Israëlische leger een antwoord moet vinden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.