Ontziltings­installaties onmisbaar voor drinkwater

Wednesday, September 11, 2019 |  JNF/KKL
Dankzij het grote zoet­water­reservoir dat het Meer van Galilea vormt en de vijf ontziltings­installaties in Israël komt er water uit de Israëlische kranen. Maar jaren van droogte betekenen dat het waterpeil van het meer te veel daalt en de ontziltings­installaties alleen niet genoeg water kunnen leveren.

Als onderdeel van zijn steun aan het land en de bevolking van Israël, werkt het Joods Nationaal Fonds (JNF/KKL) al tientallen jaren aan de versterking van de Israëlische waterhuishouding door alternatieve waterbronnen te ontwikkelen, de Israëlische landbouw te stimuleren en de waterkwaliteit te verbeteren. In de zomer van 2018 hebben maakt de presentator Yuval David een reportage over de waterbehoeften van Israël.

De activiteiten van het JNF op het gebied van water hebben de watereconomie van Israël met meer dan 15% doen groeien door het behandelen, recyclen en verzamelen van zowel afval- als afvloeiend water, verantwoord boren in de waterhoudende grondlagen en herstellen van rivieren.

De watervoorziening van Israël is nu weliswaar zekerder dan ooit, maar het werk is nog niet voorbij en de behoefte aan water verdwijnt niet. De Israëlische bevolking groeit, en met die groei is er behoefte aan meer betrouwbare watervoorraden. Bovendien heeft Israël te maken gehad met opeenvolgende jaren van droogte, die een aanzienlijke invloed heeft gehad op de omstandigheden in het Meer van Galilea en de grondwater bevattende lagen. Dankzij het succes van de ontziltingsinstallaties behoeft dit geen grote invloed op de drinkwatervoorziening te hebben. De droogte heeft echter wel grote gevolgen voor de landbouw, die grote hoeveelheden goedkoper water nodig heeft om productief en winstgevend te zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.