Hooggerechtshof eist sloop­datum illegale gebouwen

Tuesday, September 10, 2019 |  Redactie Israel Today
Het Hooggerechtshof heeft de Staat Israël bevolen om nu eindelijk een datum vast te stellen voor de sloop van illegale Arabische gebouwen op staatsgrond in Gush Etzion. De organisatie Regavim beklaagt zich over de laksheid van de Staat tegen illegale bebouwing.

Afbeelding: De steeds uitbreidende illegale Arabische gebouwen op staatsgrond in Gush Etzion (Foto: Regavim)

Al vijf jaar lang is de Israëlische overheid bang om iets te doen aan illegale Arabische gebouwen. Het Hooggerechtshof is nu uit zijn vel gesprongen. Rechter Noam Solberg gaf opdracht om een datum vast te stellen waarop de afbraak wordt uitgevoerd van de illegaal gebouwde Arabische gebouwen op staatsgrond in Gush Etzion. De aankondiging van de sloop is vijf jaar geleden gepubliceerd, maar er is niets gedaan. De rechtbank eist nu een beslissing binnen twee weken.

Vijf jaar geleden breidde de familie Shalaldeh uit het dorp Sair zich uit naar het platteland bij de Pnei Kedem-gemeenschap in Gush Etzion. Ze namen de toegangsweg naar de gemeenschap over en bouwden meerdere illegale gebouwen, bebouwden de berg, maakten terrassen en gebruikten het land.

Aangezien dit zonder toestemming van de Staat had plaatsgevonden, heeft de organisatie Regavim een beroep gedaan op de autoriteiten. Voor een deel van de gebouwen werd een sloopmelding uitgegeven, maar vijf jaar later staan ze nog steeds overeind. Regavim ging in 2016 in beroep bij het Hooggerechtshof. De bevoegde rechter heeft zijn beslissing herhaaldelijk uitgesteld en op een gegeven moment zelfs verklaard dat belangrijke dossiers verloren waren gegaan en niet te vinden zijn.

Pas onlangs zijn de relevante dossiers weer opgedoken, zo wordt nu gezegd. Ook het bezwaar van de Arabische eigenaren van de gebouwen werd afgewezen. Rechter Solberg beval dat er voldoende uitstel was geweest en dat binnen twee weken een datum, waarop de gebouwen rechtmatig worden gesloopt, moest worden voorgelegd aan het gerechtshof.

Regavim klaagt dat het systeem in veel gevallen faalt. Er zijn in gebied C tienduizenden illegale gebouwen, die de afgelopen tien jaar zijn gebouwd. De situatie zal alleen maar verslechteren als de Staat niet eindelijk actie onderneemt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.