Verzet tegen tragedie van Palestijnse eerwraakmoorden

Monday, September 09, 2019 |  Edy Cohen
Nadat dit jaar wel 18 vrouwen werden ver­moord in de Palestijnse gebieden in 'eer­wraak­moorden', protesteren honderdduizenden uit de Arabische wereld tegen de moord op een vrouw uit Bethlehem, en geven een stem aan de onderdrukte vrouwen van het Midden-Oosten.

Het is weer een nieuw dieptepunt voor de Palestijnse Autoriteit (PA). Twee weken geleden berichtten we in Israel Today over de vervolging van de LGBT-gemeenschap in de door de PA gecontroleerde gebieden, wat werd benadrukt door de gedwongen annulering van een 'gay pride'-gebeurtenis in Nabloes.
Nu wordt de Palestijnse samenleving opgeschrikt door weer een ander schandaal: Honderdduizenden moslims uit de hele Arabische wereld protesteren tegen de moord op een 21-jarige Palestijnse vrouw genaamd Asra'a Gharib uit Bethlehem.

In wat vermoedelijk weer een 'eer­wraak­moord' is, werd Gharib vermoord door leden van haar eigen familie omdat ze een foto met haar verloofde naar Instagram heeft geüpload. Haar familieleden hebben tegenstrijdige versies gegeven van wat er is gebeurd. Zij beweerden eerst dat Asra'a door demonen bezeten was geraakt en zelfmoord had gepleegd. Maar een online gepubliceerde videoclip liet zien dat ze geslagen werd, waarvoor ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Slechts enkele dagen nadat de PA-politie een onderzoek naar de mishandeling had geopend, werd Asra'a dood aangetroffen en haar familie beweerde nu dat ze een beroerte had gekregen.

De Arabische wereld is in beroering na deze moord, en velen eisen hervormingen in het onderwijs en volledige gelijkheid voor vrouwen. Het heeft opnieuw 'eer­wraak­moorden' in de schijnwerpers gezet, wat ertoe heeft geleid dat veel top beroemdheden in de regio zich erover hebben uitgesproken.

De trieste realiteit is dat nog elk jaar honderden vrouwen in de Arabische en islamitische wereld onder vergelijk­bare omstandig­heden worden vermoord, terwijl vele duizenden anderen worden geïntimideerd, bedreigd en gewond raken. Dit alles omdat ze één fout hebben gemaakt die in de ogen van hun familieleden hun familie te schande heeft gemaakt. De straf voor zo'n misdaad is altijd de doodstraf geweest, en familieleden vinden dat de enige manier waarop ze de eer kunnen herstellen is om het vonnis persoonlijk uit te voeren. De 'zondaar' moet door hun eigen handen worden omgelegd om de eer van de familie te herstellen.

Tegenwoordig hebben veel landen in het Midden-Oosten wetten tegen dergelijke 'eer­wraak­moorden', maar zelfs de dreiging van een leven in de gevangenis is niet genoeg om de moordenaars af te schrikken. Volgens het wereldbeeld van heel wat Arabische moslims is het veel gemakkelijker om tientallen jaren in de gevangenis te leven dan in schaamte en schande te leven. Moord zou nooit gerechtvaardigd moeten zijn, maar het absurde is dat deze vrouwen soms worden gedood op niet meer dan de verdenking van wangedrag. En niet alleen dat, maar volgens hun geloof zal de vrouw alleen door haar dood verlossing vinden voor de zonden die ze heeft begaan.

Bijna alle 'eer­wraak­moorden' worden uitgevoerd tegen vrouwen. In de Arabische samenleving vertegenwoordigt de vrouw de eer van de familie. Elk gedrag dat onverenig­baar is met hun waarden zal de waardigheid van de familie schaden. In de Arabische wereld zijn in veel gevallen vrouwen die zijn verkracht, vervolgens door hun eigen familie vermoord, omdat ze niet 'voor op zichzelf hadden gepast'. Daarnaast zijn er veel gevallen waarin vrouwen zijn verkracht, maar nooit aangifte doen bij de politie, uit vrees voor de fatale gevolgen.

Volgens vrouwenorganisaties zijn sinds het begin van het jaar in de Palestijnse gebieden niet minder dan 18 vrouwen vermoord in 'eer­wraak­moorden'.
In de afgelopen dagen zijn vrouwen in de Palestijnse samenleving opgestaan uit protest tegen hun regering, wegens diens aanvankelijke nalatigheid om de moordenaars van Asra'a te arresteren, en tevens om de lokale wetten te hervormen, die in sommige gevallen tot gevolg hebben dat de moordenaars van 'oneervolle' vrouwen in het geheel niet worden vervolgd. De demon­stranten eisen, onder andere, de handhaving van wetten die het gezin, en de Palestijnse vrouw in het bijzonder, beschermen.

Als resultaat van de druk heeft de Palestijnse politie drie mensen gearresteerd in verband met de moord op Asra'a. Een groot deel van die druk is afkomstig van massale sociale media-campagnes, die de betreurens­waardige situatie van vrouwen in de Palestijnse Autoriteit onder de aandacht hebben gebracht.

Nog maar een paar jaar geleden zou deze moord met weinig of geen berichtgeving zijn voorbijgegaan. Maar in deze tijd, slaat de balans steeds meer door ten gunste van de rechtelozen en onderdrukten, dankzij het internet en de macht van de sociale media.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.