De betekenis van Palestijnse martelaren

Monday, September 09, 2019 |  Redactie Israel Today
Begin mei eerde de Palestijnse Autoriteit (PA) de vroegere terrorist Khalil Al-Wazir, ofwel ‘Abu Jihad’, door een nieuw gebouw van de Al-Istiqlal-Universiteit in Jericho naar hem te noemen. Het is het zoveelste object dat zijn naam draagt.

Abu Jihad was een van de grondleggers van de Fatach-beweging die ooit de PLO domineerde en tegenwoordig als regeringsfractie van de PA fungeert.
Lange tijd was hij de tweede man naast Jasser Arafat (zie afbeelding). Arafat vertrouwde Abu Jihad blindelings en maakte hem tot aanvoerder van de militaire tak van Fatach. Dat wil zeggen de tak van de PA-terreur, die direct verantwoordelijk is voor de moord op Israëlische burgers.

Al-Wazir deed zijn werk naar Palestijnse maatstaven goed. Bij moordaanslagen die hij gepland en geleid heeft, stierven van 1960 tot 1988 niet minder dan 125 Israëli’s. In 1988 is hij in zijn huis in Tunis door een Israëlisch elite-eenheid gedood.

Om de nieuwe generatie Palestijnen te laten weten wie Abu Jihad was, wordt de herinnering aan deze aartsterrorist levend gehouden. De vicepresident van Fatach, Mahmoud Al-Aloul, zei er op de Palestijnse televisie het volgende over: ‘Opdat de huidige generatie zijn martelaren goed begrijpt, alles over hun revolutionaire handelingen weet en het belang daarvan kent, moeten ze de leiders kennen, die als martelaar zijn gestorven.
Als de jongere generatie begrijpt wat hun leven en sterven betekent, zal het hen helpen hun eigen weg te volbrengen.’

Dit artikel verscheen in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.