Gewelddadig weekeinde in Gaza; inval kwestie van tijd

Sunday, September 08, 2019 |  Redactie Israel Today
• 6000 rellende 'demonstranten' bij grenshek Gaza­strook,
• Stenen, explosieven en molotov­cocktails naar soldaten gegooid,
• Vijf raketten uit Gaza naar Sderot afgeschoten,
• Legervoertuig beschadigd door explosief gedropt door drone.

Afbeelding: Arabische 'betogers' in de Gazastrook. (Foto: Hassan Jedi/Flash90)

Zoals verwacht, werd vrijdag weer de traditionele 'mars van terugkeer' gehouden bij het grenshek rond de Gazastrook. Er kwamen deze keer 6000 'demonstranten' bijeen, die deze keer bijzonder gewelddadig 'demonstreerden'. Ze gooiden stenen en een bijzonder groot aantal granaten, explosieven en molotov­cocktails naar de Israëlische veiligheidstroepen, die aan de andere kant van het hek waren opgesteld om te voorkomen dat de relschoppers Israël zouden binnen­komen. Twee Arabieren slaagden erin door het hek te komen, maar ze werden al snel gearresteerd door Israëlische soldaten.

Bij de rellen aan het grenshek werden volgens Arabische bronnen twee Arabieren, jongens van14 en 17 jaar, gedood, en er waren 67 gewonden. Hamas dreigde toen met een reactie, die vrijdagavond ook kwam. Laat in de avond werden in totaal vijf raketten afgevuurd op de Israëlische stad Sderot. Een van de raketten explodeerde in een open veld in de buurt van de stad en veroorzaakte een brand. Twee vrouwen raakten in shock. Er is geen verdere schade gemeld.

Als reactie op de raketaanval vielen tanks en raketten van het Israëlische leger Hamas-doelen in het noorden van de Gazastrook aan.

Zondagmiddag werd een Israëlische legerjeep aangevallen met een explosief, dat door een Hamas-drone werd afgeworpen. Het voertuig werd beschadigd, maar aan Israëlische zijde raakte niemand gewond. Een woordvoerder van het Israëlische leger deelde mee, dat het Israëlische leger vervolgens met raketten de terroristen had aangevallen, die het drone hadden gelanceerd. De drone zelf was echter ongedeerd naar de Gazastrook teruggekeerd.

De situatie in het zuiden lijkt verder verhit te raken. Aan Israëlische zijde werd gezegd, dat een operatie tegen Hamas in de Gazastrook slechts een kwestie van tijd was. Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz zei in een interview met het publieke radiostation Reshet Bet, dat de operatie tegen de terreurorganisaties in Gaza zeer dichtbij is. Het tijdstip en de voorwaarden voor deze operatie zullen alleen door Israël worden bepaald. Het is duidelijk, dat bij deze operatie de terreurleiders in Gaza zullen worden geëlimineerd, zei Katz.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.