Palestijnen straks zonder stroom wegens wanbetaling?

Sunday, September 08, 2019 |  Redactie Israel Today
Volgens een verslag van de publieke televisiezender KAN 11 is het Israëlische elektriciteitsbedrijf van plan de stroomlevering aan de Palestijnse Autoriteit af te sluiten. Die heeft een forse betalings­achterstand, die is opgelopen tot 1,7 miljard shekels (€ 434 miljoen).

Sinds Israël een deel van het belastinggeld, dat het voor de Palestijnse Autoriteit int, achterhoudt omdat de Palestijnse Autoriteit het belastinggeld heeft gebruikt voor de financiering van betalingen aan terroristen en hun gezinnen, heeft de Palestijnse Autoriteit geweigerd het na aftrek resterende belastinggeld te accepteren, waardoor zij in steeds grotere financiële problemen is gekomen.

Door de interne financiële crisis was de Palestijnse Autoriteit al lange tijd niet meer in staat om de openstaande rekeningen te betalen en stopte zij met het betalen van de Israëlische elektriciteitsmaatschappij. De schuld loopt nu op 1,7 miljard shekels. Om druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit om de schuld te betalen, is het Israëlische elektriciteitsbedrijf van plan de levering van elektriciteit te staken.

Vorige maand kwam Israël de Palestijnse Autoriteit al tegemoet, en stemde ermee in, dat de Palestijnse Autoriteit slechts 300 miljoen shekels hoeft te betalen om de schuld af te lossen. Het geld zou worden afgetrokken van het belastinggeld van de Palestijnse Autoriteit.
Dit is niet de eerste overeenkomst over deze kwestie. Er wordt nu al meer dan een jaar gewerkt aan het vinden van een goede oplossing voor beide partijen en het sluiten van een eerlijk en geldig verdrag.

Twee weken geleden heeft het Israëlische elektriciteits­bedrijf (IEC) de premier, de minister van Financiën en Energie, de elektriciteits­autoriteit en de Coördinator van RegeringsActiviteiten in de Gebieden (COGAT) in kennis gesteld van het plan om de Palestijnse Autoriteit af te sluiten van de stroom vanwege de hoge schulden. Op de lange termijn is het niet mogelijk om de energie zomaar gratis ter beschikking te stellen. Het bedrijf heeft ook zijn kosten. Eigenlijk is het heel normaal: wie zijn rekeningen niet betaalt, wordt uiteindelijk afgesneden.

Volgens een uitspraak van de Hoge Raad moet het bedrijf, nadat het de betrokken partijen heeft geïnformeerd, nog een termijn van 35 dagen wachten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.