Gevaarlijk tandartsbezoek in Samaria

Sunday, September 08, 2019 |  Dov Eilon
Een Israëlische vader en zijn zoon werden na een tandartsbezoek in een Arabische stad in Samaria aangevallen en gewond door een 15-jarige terrorist. De tandarts kwam tussenbeide en redde waarschijnlijk het leven van de Israëli's, waarvoor hij zelf nu doodsbedreigingen heeft ontvangen.

Afbeelding: Israëlische veiligheids­troepen na de aanval met een mes in Azzun. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90).

Tandheelkundige behandelingen zijn niet goedkoop in Israël. Daarom gaat minder dan de helft van de Israëli's regelmatig naar de tandarts, zoals het nieuwsportaal Ynet in juli publiceerde. De laatste jaren is de situatie echter verbeterd, althans voor kinderen. Een paar jaar geleden werd voor hen het programma 'Gratis tandheelkundige behandeling voor kinderen' opgericht.

Maar voor het grootste deel van de bevolking is een bezoek aan de tandarts nog steeds iets dat velen nalaten vanwege de hoge kosten. Of je zoekt een tandarts die aanzienlijk minder vraagt voor zijn diensten. En die kun je hier vinden, of in het oosten van Jeruzalem of in de Arabische dorpen in Judea en Samaria.

Daarom bezoekt Josef Peretz uit Ofakim samen met zijn zoon al meer dan een jaar de tandartspraktijk van dr. Amin in de stad Azzun in Samaria (B-zone, onder Israëlische veiligheidscontrole en Palestijns burgerlijk bestuur). Gisteren begeleidde hij zijn 17-jarige zoon weer naar een afspraak bij de tandarts. De oom van zijn zoon was ook aanwezig.

Volgens berichten in de media vroeg een Arabische tiener de drie na de behandeling, toen ze de praktijk verlieten, of ze Joods waren. Ze ontkenden dit en antwoordden in het Arabisch dat ze Arabieren waren. Toen stak de 15-jarige tiener met een mes de vader en zoon neer met een mes. De zoon raakte ernstig gewond, zijn vader raakte licht gewond. Zijn oom bleef ongedeerd. Ze vochten tegen de jonge terrorist, maar zonder succes, totdat de tandarts, die getuige was van de aanval op zijn patiënten, naar buiten rende en de aanvaller weg kon duwen. Zonder zijn hulp zou de mesaanval een ernstiger gevolg hebben gehad.

De vader kwam er met een lichte verwonding aan zijn arm vanaf, terwijl zijn zoon ernstig gewond raakte door enkele steekwonden in het bovenlichaam. Later verbeterde zijn toestand in het ziekenhuis, hij is nu matig gewond en niet in levensgevaar.

Onmiddellijk na het incident gingen de Israëlische veiligheids­troepen op zoek naar de aanvaller. De aanvaller heeft zich later gemeld bij de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit.

De tandheelkundige behandeling bij de tandarts in Azzun kan veel goedkoper zijn dan in Israël. Toch hebben de vader en zijn zoon er bijna voor betaald met hun leven.

Dr. Amin, de Arabische tandarts die in de Israëlische pers als een held en redder werd gevierd, zei dat hij alleen dat had gedaan wat als arts zijn plicht is, het redden van mensenlevens. Het maakt niet uit of het Israëli's of Arabieren zijn. In de sociale netwerken werd hij aan de Arabische kant beschreven als de 'redder van de kolonisten'. Hij ontving ook al de eerste doods­bedrei­gingen voor zijn 'misdaad', twee mensen te hebben gered.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.