Waldemar Haffkine en de vaccinatie tegen cholera

Sunday, September 08, 2019 |  Redactie Israel Today
Het zijn vaak de onopvallende mensen op de achtergrond, die het meeste teweeg brengen. Zo iemand was Waldemar Haffkine. Met zijn onder­zoeks­resultaten op het gebied van vaccinaties heeft hij ontelbaar veel mensen het leven gered.

Afbeelding: Sir Haffkine tussen zijn patiënten in Calcutta, India, in 1894. (Bron: WikiCommons)

S ir Waldemar Mordechai Wolff Haffkine, werd in 1860 in het destijds Russische Berdyansk (ligt tegenwoordig in Oekraïne) geboren. Hij was een bacterioloog die zijn land moest verlaten omdat hij weigerde zich tot het christendom te bekeren. Haffkine bleek al op jonge leeftijd een principieel mens te zijn, die zich voor de zwakkeren in de samenleving inzette. Hij raakte gewond bij zijn arrestatie, toen hij tijdens een pogrom een Joods huis wilde beschermen.

Haffkine ontwikkelde een entstof tegen cholera aan het Parijse Pasteur Instituut, en vaccineerde met succes choleralijders in India. Volgens de rapporten wist hij daar het dodental met zeventig procent te verlagen. In het naar hem genoemde Haffkine Instituut in Bombay ontwikkelde hij ook een entstof tegen de pestbacterie.

Haffkine was zo overtuigd van de goede werking van een van zijn onder­zoeks­resultaten. dat hij zichzelf in 1892 ermee injecteerde. Met de hulp van invloedrijke vrienden lukte het hem om ook in Engeland een vaccinatie­pro­gramma te beginnen. Met succes, want in 1897 werd hij door koningin Victoria tot ridder geslagen.

Als Jood zette hij zich ook in voor zijn eigen volk. In 1898 verzocht hij aan de imam van de islamitische Nizari-tak in Brits India, het huidige Pakistan, Aga Khan III, om bij de sultan van het Ottomaanse Rijk, Abdülhamid II, toestemming te verlenen aan Joden om zich in de provincie Palestina te mogen vestigen. De wederopbouw van Jeruzalem zou dan door welgestelde leden van de Joodse gemeenschap worden gefinancierd. Maar de sultan wees het plan af.

In 1915 moest Haffkine in Frankrijk zijn werk stoppen als gevolg van een malaria­infectie. In 1930 overleed hij in Lausanne. In 1937 vereerden wetenschappers Haffkine door de eencellige Khawkinea naar hem te noemen. Naar aanleiding van zijn honderdste geboortedag werd er in Israël ter ere van Haffkine een park aangelegd.

Dit artikel verscheen in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.