Eliane Müller: Mijn eerste dagen in Jeruzalem

Friday, September 06, 2019 |  Eliane Müller
Onze nieuwe stagiaire is in Jeruzalem goed ontvangen en is al een vast onderdeel van onze redactie. Ze is blij met haar appartement in Jeruzalem, dat ze met twee Israëlische meisjes deelt, en waar ze zelf kan koken. Hier zijn haar eerste indrukken.

Afbeelding: Eliane met haar collega's van de redactie van Israel Heute. (Foto: Israel Heute)

Na mijn eindexamen van de Hebreeuwse cursus in Haifa was het tijd om afscheid te nemen en weg te gaan naar Jeruzalem, om een nieuw hoofdstuk te beginnen. Het voelde alsof ik nog maar net in Haifa was aangekomen. In ieder geval voelde het niet alsof er al een hele maand verstreken was.

Door het intensieve programma, het vele leren en het huiswerk was er nooit verveling en de tijd ging snel voorbij. Het was soms niet makkelijk om afscheid te nemen van de vele mensen uit de hele wereld, die ik tijdens de cursus had ontmoet, van wie sommigen vrienden zijn geworden. Maar ik weet zeker dat enkele vriendschappen zullen blijven en dat we elkaar misschien weer zullen ontmoeten. Misschien zelfs in Israël.

Nadat ik wegens het eindexamen en de opwinding mijn laatste nacht in Haifa bijna niet kon slapen, wachtte me een lange en vermoeiende dag. Eerst lessen, dan het examen, inpakken, uitchecken, afscheid nemen en naar Jeruzalem gaan. Ik was erg blij dat ik na deze lange dag en een wat vermoeiende reis in Jeruzalem aankwam. De volgende dag had ik nog genoeg tijd om de omgeving te verkennen, mijn nieuwe huis beter te leren kennen, te winkelen en iets te bakken. (Ik keek daar echt naar uit in Haifa, waar ik alleen maar water kon koken en iets in de magnetron kon verwarmen).

Ik deel hier een appartement met twee andere Israëlische meisjes, die allebei een weekendje weg zijn gegaan na een korte rondleiding door het appartement en het uitleggen van alles wat belangrijk is. Dus ik was snel alleen in mijn nieuwe en nog steeds vreemde appartement in een vreemd land. Gelukkig heb ik een goede vriend die me ondanks de afstand erg steunt en die in de nacht met me aan de telefoon bleef tot ik in slaap viel. Anders had ik de halve nacht wakker gelegen en erover nagedacht.

Op Shabbat ging ik naar de kerk in een messiaanse gemeente, waar ik meerdere malen was geweest tijdens mijn laatste bezoeken aan het land. Omdat ik niets anders ken van Israël, werd ik hier hartelijk welkom geheten en maakte ik al snel vrienden en nieuwe kennissen tijdens de gezamenlijke lunch na de kerkdienst. Er ontstonden interessante gesprekken met veel verschillende mensen, die het niet over alles eens zijn, maar allemaal een gemeenschappelijk verlangen hebben om God te dienen.

Iedereen die hier ooit is geweest, weet dat het iets heel speciaals is om op Shabbat door de straten van Jeruzalem te lopen. Het openbaar vervoer rijdt niet, je ziet slechts af en toe een paar auto's en enkele mensen op straat, die waarschijnlijk net als ik op weg waren naar hun gemeente of terug naar huis. Een vreemd beeld, vooral als je weet en gewend bent aan de anders zo drukke, kleurrijke en vooral lawaaierige straten van het stadscentrum.

Dit straatbeeld veranderde op zondag abrupt, toen de scholen na de zomervakantie weer begonnen. De straten en bushaltes zaten vol met scholieren en ouders die hun kinderen naar school brachten, en waarschijnlijk zelfs opgelucht waren, dat ze na de lange vakanties terug te kunnen keren naar het dagelijks leven en de rust.

Ook mijn stage hier bij Israel Heute is zondag officieel begonnen, en ik ben benieuwd wat me te wachten staat en wat ik zal ervaren en leren. Ik werd in mijn eerste dagen op de redactie hartelijk opgenomen. Ik voelde me meteen op mijn gemak, en ik ben er zeker van dat ik hier een goede tijd zal hebben. Ik wil ook graag alle lezers bedanken voor het warme welkom en de leuke opmerkingen en feedback, die me erg blij en gemotiveerd maakten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.