Linkse en rechtse blokken bij de nieuwe verkiezingen

Friday, September 06, 2019 |  Aviel Schneider
Nadat er na de verkiezingen van april 2019 geen coalitie gevormd kon worden die kon regeren, wordt op 17 september opnieuw gekozen. Zal deze keer een van de zijden de noodzakelijke meerderheid bereiken, om een regering te kunnen vormen?

Over twee weken wordt in israël voor de tweede keer binnen vijf maanden gestemd. De verkiezingsresultaten van 9 april leidden tot een politieke patstelling, waarbij geen van de zijden in staat was, een regeringscoalitie te vormen.

Er waren te veel kleine partijen, die uiteindelijk niet in de Knesset kwamen, omdat zij de kiesdrempel niet haalden. Zo kwam de partij Het Nieuwe Rechts van de voormalige ministers Ayelet Shaked en Naftali Bennett duizend stemmen te kort om in het israëlische parlement te komen. De stemmen gingen verloren.

Voor de nieuwe verkiezzingen op 17 september hebben de kleine partijen geleerd, dat je alleen gezamenlijk kunt slagen. Zo zijn links en rechts politieke blokken gevormd.

♦ Blauw en Wit bestaat, zoals al in april, uit de partij Yesh Atid (Er is toekomst) van Yair lapid, en de nieuwe partijen van de voormalige stafchefs Benny Ganz en Moshe Ya'alon.
♦ Aan de rechterzijde is 'Yamina' (Naar Rechts) ontstaan, bestaande uit Habayit haYehoedi (Het Joodse Huis), Nationale Unie en Het Nieuwe Rechts, met Ayalet Shaked als voorzitter.
♦ Aan de linkerzijde heeft zich het blok 'Het Democratische Kamp' gevormd, samengesteld uit de partijen Meretz, 'Democratisch Israël' en de Groene Beweging met Stav Shafir, die de Arbeidspartij heeft verlaten.
♦ De Arbeidspartij (Avodahah), geleid door Amir Peretz, is samengegaan met de partij Gesher ('Brug') van Orli Levi Abekasis, en wil daardoor meer stemmen trekken.

Volgens de enquêtes worden Likoed onder Netanyahu en Blauw en Wit onder Ganz en Lapid opnieuw even groot. Daarom kijkt iedereen naar de partij Yisrael Betenoe (Israel Ons Huis) van Avigdor Lieberman, die volgens de voorspellingen met tien of elf zetels beslissend kan zijn voor de volgende regering, nadat hij in april door zijn weigering aan Netanyahu het land in een nieuwe verkiezingswedloop heeft gestort.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.