Twijfel aan tellen stemmen; kostte dit Likoed een zetel?

Thursday, September 05, 2019 |  Tsvi Sadan
Slechts 48% van de Israëli's heeft vertrouwen in het tellen van de stemmen bij de komende landelijke verkiezingen, bleek uit een onderzoek dat de linkse NGO Israel Democracy Institute op 3 september publiceerde. Dat betekent dat de meeste Israëli's vandaag niet echt geloven dat de uitslag van de nationale verkiezingen echt de wensen van het volk weerspiegelt.

Het tellen van de stemmen, wat nog steeds handmatig gebeurt, is een nauwgezet proces dat in alle 11.000 stembureaus wordt uitgevoerd. Dit proces, waarbij ook onderscheid moet worden gemaakt tussen echte en opzettelijke telfouten van de leden van het stembureau, staat onder toezicht van het Centraal Verkiezingscomité, dat wordt voorgezeten door het Hooggerechtshof. De rechter die momenteel de commissie voorzit is Hanan Melcer, die ook toezicht hield op het tellen van de stemmen na de laatste verkiezingen in april.

Beschuldigingen van verkeerde tellingen deden uiteindelijk de CEO van het Centraal Verkiezingscomité Orly Adas in tranen uitbarsten. Adas zei indertijd in april, dat dergelijke beschuldigingen 'volledig ongegrond zijn en de integriteit van onze professionele team en commissie' aantasten. De leiders van de partij Nieuw Rechts, Ayelet Shaked en Naphtali Bennett, die minder dan 1.000 stemmen te kort kwamen om de kiesdrempel te halen, waren. vooral geërgerd

Op 1 mei ging Amit Halevi, nummer 36 op de Likoedlijst van Knesset-kandidaten, in beroep bij de districts­recht­bank, in een poging om een hertelling van de stemmen voor de orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom te gelasten. Hij beweerde dat de misrekeningen ten gunste van deze partij de Likoed de 36e zetel van de partij, en dus zijn plaats in de Knesset, hadden gekost. De rechtbank verzocht Melcer de situatie te onderzoeken en binnen 10 dagen te reageren. Dat heeft hij nooit goed gedaan, zoals de advocaat van Halevi, Simcha Rothman, nu zegt.

In een interview, woensdagavond op Kan TV, legde Rothman uit dat een correcte telling van de stemmen in slechts één van de 150 stembureaus die nu door de politie worden onderzocht, Likoed die ene beslissende zetel had kunnen geven, die premier Benjamin Netanyahu in staat zou hebben gesteld om een meerderheidscoalitie te vormen en een tweede nationale verkiezing dit jaar te vermijden.

Volgens Rothman staat nu vast dat rechter Melcer al op 1 mei, de laatste dag van het tellen van de stemmen, wist dat 'de resultaten die hij twee weken eerder publiceerde, niet de werkelijke verkiezingsuitslag in Israël weerspiegelden'. Bovendien, aldus Rothman, zou de Arabische partij Balad er niet in geslaagd zijn om de kiesdrempel te halen als er bij 30 stembureaus, die al door de politie waren onderzocht en die twijfelachtige tellingen hadden geproduceerd, een correcte telling had plaatsgevonden. Ook dat zou een nieuwe zetel aan Likoed hebben gegeven en zo een nieuwe nationale verkiezing hebben voorkomen door Netanyahu in staat te stellen een stabiele regering te vormen. Deze zaken zijn nog steeds in behandeling, maar het maakt nu niet uit. Israël gaat over minder dan twee weken al weer naar de verkiezingen.

Desalniettemin, en ongeacht wat de rechtbanken nu over deze zaken beslissen, toont het feit dat zoveel stembureaus (waarvan er veel in Arabische steden waren) moesten worden onderzocht, aan waarom de Israëli's weinig vertrouwen hebben in hun verkiezings­proces. En dat gebrek aan vertrouwen is het ergste wat een democratische staat kan overkomen.

Ondanks deze debacles, hoewel dit weinig verrassend is, hebben de autoriteiten nu geoordeeld dat het Likoed verboden is om onafhankelijk toezicht te houden op de stembureaus in het land. Het formele antwoord van de regerende partij: 'Men kan niet ontkomen aan het gevoel dat de vorige verkiezingen van ons zijn gestolen (...) [en] nu voegen ze een belediging toe aan het letsel door het voorkomen van toezicht op de verkiezingen. (...) Dit is een schande.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.