Hebollah-beschieting stopte na toneelspel van soldaten

Wednesday, September 04, 2019 |  Eliane Müller
Een toneelstukje van het Israëlische leger was genoeg voor Hezbollahleider Nasrallah, om de aanval op een Israëlisch legervoertuig afgelopen zondagmiddag als een succes te benoemen. De korte confrontatie bij de Libanese grens in het noorden was voorlopig voorbij.

Nadat in augustus twee Hezbollah-leden werden gedood bij een Israëlische aanval op een terroristische cel in Syrië, kondigde Hezbollah leider Nasrallah aan dat hij op een berekende en gepaste manier wraak zou nemen op Israël, maar benadrukte dat hij geen interesse had in een oorlog.

De aangekondigde reactie kwam zondagmiddag, in de vorm van een aantal anti-tankraketten die werden afgevuurd op doelen van het Israëlische leger bij Avivim, aan de grens tussen Israël en Libanon. Nadat tijdens de aanvallen een Israëlisch legervoertuig voor personen­vervoer was geraakt, werden twee gewonde soldaten per helikopter naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa gebracht.

Er zijn opnames van de evacuatie van de soldaten en de aankomst van de helikopter in Haifa, die toen op het internet werden geplaatst. Hezbollah maakte meteen de aanvallen bekend, en meldde dat het een Israëlisch legervoertuig had vernietigd en de soldaten in het voertuig had verwond en gedood. De Hezbollah-aanhangers in Libanon vierden dit als een succes.

Verwarring brak vervolgens uit, toen het Israëlische leger die avond, nadat het als reactie daarop verschillende doelen van Hezbollah in Libanon had aangevallen, bekend maakte dat er aan Israëlische zijde géén doden of gewonden waren gevallen. Wie had nu gelijk?

Wat Hezbollah destijds niet wist, was dat dit een berekende tactiek van het Israëlische leger was. De gewonde soldaten waren nooit echt, het was allemaal van tevoren gepland en gespeeld, alleen maar om Hezbollah te laten denken dat ze hun doel hadden bereikt en dat hun aanval tot slachtoffers had geleid. Door de uitspraak van Nasrallah wist men, dat Hezbollah zou stoppen zodra er enkele slachtoffers waren gevallen, die overeen kwamen met de twee gedode Hezbollah-leden, omdat het niet geïnteresseerd was in een grote escalatie.

En de berekening werkte. Na het nieuws over de gewonde soldaten kwamen er geen aanvallen meer. Het Israëlische leger heeft dus met zijn tactiek waarschijnlijk echte verliezen kunnen voorkomen. Later werd alles opgelost. Een woordvoerder van het Israëlische leger legde 's avonds een verklaring af, dat de situatie nu voorbij is en de veiligheidsinstructies in het noorden zijn opgeheven, maar dat ze nog steeds paraat staan.

Sindsdien is het stil aan de grens, en na een gespannen tijd ademt men een zucht van verlichting. Beide partijen schijnen voorlopig tevreden te zijn. Israël heeft geen verliezen geleden en heeft iets groters kunnen voorkomen en Hezbollah misschien een lesje kunnen leren. Nasrallah was in staat zijn beloofde wraak te nemen om geloofwaardig te blijven zonder bang te hoeven zijn voor een oorlog of een grotere reactie van Israël.

Het i24-nieuws van maandag 2 september over de schermutselingen met Hezbollah.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.