Techniek: Luchtreiniger en rookalarm in één apparaat

Wednesday, September 04, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Wie last heeft van pollen-alergie, of bezorgd is over vervuiling van de lucht in huis, denkt aan een luchtreiniger. En wie aan veiligheid denkt, plaatst een rook­melder en kool­monoxide-­alarm. De Israëlische startup Aura Air gaat die functies in één apparaat plaatsen.

Eerder dit jaar lanceerde het in Tel Aviv gevestigde bedrijf een crowdfunding campagne om zijn combinatie-apparaat voor luchtreiniging en kwaliteitsbewaking te bouwen en op de markt te brengen.

Het verhaal begint 20 jaar geleden, toen de broers Eldar en Aviad Shnaiderman in de zomers en vakanties bij het airconditioning- en onderhoudsbedrijf van hun vader hielpen. 'We zagen wat er aan de binnenkant van de units gebeurde', vertelt Aviad aan ISRAEL21c, 'en we dachten, wow, het is zo vies. Is dit wat we inademen?'

Na eerdere carrières waren oud-militair Aviad (32) en zijn broer Eldar (37, elektrotechnicus) toe aan een nieuwe stap, en herinnerden zich wat ze in de winkel van hun vader hadden gezien. 'We wisten dat we een oplossing moesten vinden', zegt Aviad.

Het resultaat is een apparaat van de grootte en vorm van een kleine robotvloerreiniger, maar hangend aan de muur of het plafond. Het wordt bestuurd via een app op de mobiele telefoon, waarop ook waarschuwingen voor pollen en fijnstof kunnen worden gegeven.

Aura Air controleert eerst op allerlei gevaarlijke gassen en deeltjes: rook, koolmonoxide, propaan, butaan en andere brandbare gassen die kunnen lekken, evenals VOS (vluchtige organische stoffen) zoals formaldehyde, verf en aceton, en emissies van kantoormachines.

Aura Air gaat dan aan het werk om de lucht te zuiveren. Het kan kleine deeltjes wegfilteren - tot de grootte van bacteriën, virussen en pollen. Het reinigt de lucht van schimmels, zwammen en PM2.5, fijnstof van slechts twee en een halve micron, dat zich in de longen kan nestelen, wat leidt tot hoesten, niezen, kortademigheid en, bij langdurige blootstelling, ernstiger problemen.

Aura Air gebruikt een combinatie van vier filters - een'Ray' koolstoffilter met koperdeeltjes-, een HEPA-filter (high efficiency particulate air)-filter, een pre-filter en ultraviolet UVC-leds. Er is ook een 'sterionisator' die positieve en negatieve ionen genereert om de binnenlucht op te frissen. 'Die kunnen plaatsen zoals het tapijt en meubilair bereiken waar bacteriën en schimmels zich wel beginnen te ontwikkelen, maar nog niet door ons product zijn gegaan', legt Aviad uit.

Een Aura Air apparaat kan 65 vierkante meter schoon houden, dus het gemiddelde huis zal er meer dan één nodig hebben. Voor het testen van de goede werking heeft het team van Aura Air samengewerkt met het Technion in Haifa en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Het product wordt momenteel gekeurd door UL in de Verenigde Staten, omdat de verkoop zich eerst op de Amerikaanse markt richt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.