Dossier 4000: Bibi tussen laster en megacorruptie

Monday, September 02, 2019 |  Tsvi Sadan
Met de verkiezingen over enkele weken, is de strijd om premier Netanyahu uit zijn functie te verdrijven geïnten­sifieerd. Dossier 4000 is een slagveld geworden waarop anti-Bibi en pro-Bibi krachten elkaar bestrijden, en alle normen van fatsoen en beleefdheid niet meer gelden.

´Dossier 4000' is het onderzoek naar een steekpenning van 500 miljoen dollar, die premier Benjamin Netanyahu naar verluidt heeft geregeld voor Sha'oel Elovitch, eigenaar van de Israëlische Bezeq Telecommunications, in ruil voor gunstige berichtgeving in de media in het nieuwsportaal Walla!.

De recentste schermutseling kwam in de vorm van verslaggever Guy Peleg, die details van de politie-ondervraging van Shlomo Filber citeert, die op het tijdstip van het veronderstelde schandaal de stafchef van Netanyahu was. Peleg, die citeert uit lekken van het bureau van de politie en de procureur-generaal, wordt door aanhangers van Netanyahu beschouwd als een vijandige journalist, die is begonnen met een brede en vastberaden campagne om Netanyahu schuldig te laten verklaren, of op zijn minst zijn naam zo erg te ontluisteren, dat het volk Bibi niet langer geschikt voor leiderschap zal achten.

Twee dagen geleden citeerde Peleg, die Netanyahu de ´nepnieuws­kampioen´ heeft genoemd, opnieuw uit de verslagen van Filbers ondervraging. Deze keer werden deze woorden van Filber geciteerd:'het was mij duidelijk dat dit [de deal met Bezeq gericht op het verlagen van de prijzen voor telecommunicatie] een nationale ramp zou zijn´. Volgens het dagblad Ha'aretz zou deze 'smoking gun' alle twijfels wegnemen over illegale overeen­komsten tussen premier Benjamin Netanyahu en de gevallen tele­communicatie­magnaat Sha'oel Elovitch'. Dossier 4000 zou terzijde moeten worden gelegd, nadat de details van Shlomo Filber's verklaringen aan de politie-onderzoekers deze week zijn uitgelekt´ .

Dit zou het geval zijn geweest, als het citaat nauwkeurig was geweest. Maar zoals bleek werden de woorden van Filber verkeerd geïnterpreteerd. In plaats van 'zou een nationale ramp zijn', zei Filber in werkelijkheid 'het is niet alsof iemand me vertelde dat dit een nationale ramp is´. Peleg werd dan ook gecorrigeerd, en een dag later verontschuldigde hij zich, maar niet voor de schade die hij Netanyahu had toegebracht. Integendeel, Peleg verontschuldigde zich tegenover Filber. ´Dit [onjuiste citaat] veroorzaakte een groot onrecht voor Shlomo Filber', zei hij.

Peleg's bekentenis was een fatale klap, die de uitkomst heeft bepaald van deze laatste schermutseling, die beslissend werd gewonnen door de pro-Bibi kant. Een tweet van Likoed-wooervoerder Jonathan Urich vat het huidige sentiment in het pro-Bibi kamp samen: 'Gisteren opende Guy Peleg het nieuws met een volledige leugen en draaide het hele verhaal de dag erna weer terug. Koning van het nepnieuws. Peleg werd op heterdaad betrapt´.

Peleg's oneerlijkheid zal echter geen einde maken aan deze lopende saga. De rivaliserende kampen zullen blijven vechten en bloeden tot het einde, zelfs na de verkiezingsdag. Voor het anti-Bibikamp kan deze strijd alleen eindigen met de verdrijving van Netanyahu uit het openbare leven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.