Uit Iran en Jemen rechtstreeks naar school in Israël

Monday, September 02, 2019 |  Yossi Aloni
Meer dan 2000 schoolkinderen uit 37 landen zijn deze zomer naar Israël geëmigreerd en hebben zondag hun eerste schooldag gehad. De meesten kwamen uit Rusland (880), gevolgd door de VS (ongeveer 400), Frankrijk (ongeveer 270) en Oekraïne (ongeveer 150).

Afbeelding: Nieuw aangekomen kinderen uit o.a. Jemen en Iran met Yitzchak Hertzog in het kantoor van David Ben Goerion (Foto: Joods Agentschap)

Onder de scholieren waren ook 31 kinderen die heimelijk naar Israël waren gekomen uit vijandige landen en landen die geen diplomatieke betrekkingen met Israël onderhouden. Deze kinderen komen onder andere uit Iran, Jemen, Tunesië en Venezuela.

Voor het begin van het nieuwe schooljaar ontmoette Itzchak Herzog, voorzitter van het Joods Agentschap, enkele kinderen en hun families in zijn kantoor in Jeruzalem. Het Joods Agentschap hielp de families met hun geheime immigratie uit vijandelijke landen.

Tijdens de bijeenkomst zei Herzog: 'Jullie zijn allemaal naar Israël geëmigreerd uit zeer bijzondere en gecompliceerde landen. Wij zijn erg blij dat jullie in het land zijn en wensen jullie een succesvol schooljaar toe. Jullie zullen je veilig voelen in jullie land, in het Heilige Land, in de Staat Israël. Jullie zet het erfgoed van generaties voort en wij zijn erg trots op jullie'.

De 14-jarige N., die een maand geleden vanuit Venezuela naar Israël emigreerde, een land dat vorig jaar een politieke omwenteling beleefde, die de Joodse gemeenschap in het land bedreigde, zei over haar aankomst in Israël: 'Het is nu niet goed in Venezuela, maar het is een prachtig land. Ik houd van Israël. Hier is alles wat mensen nodig hebben.' N., die haar eerste schooljaar in Israël begint op een school in Ashdod, zei voor haar begin in het Israëlische onderwijssysteem: 'Het is moeilijk, maar het voelt goed. Ik heb veel vrienden in het Canada House Absorbtiecentrum. Ik heb vrienden uit Venezuela, Brazilië en andere landen en het gaat mij hier goed'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.