De zomervakantie is geëindigd; de ouders zijn opgelucht

Sunday, September 01, 2019 |  Dov Eilon
De ouders van schoolkinderen zijn opgelucht. Ze hoeven hun kinderen niet langer bezig te houden en te schipperen met hun werk. De lange zomervakantie is na ruim twee maanden voorbij, en vandaag, 1 september, gaan 2,3 miljoen Israëlische kinderen weer naar school.

Afbeelding: De eerste schooldag in de Paula Ben Goerion basisschool in Jeruzalem (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Het is al een jaarlijkse traditie geworden, dat de ouders tot kort voor de eerste schooldag in onzekerheid werden gelaten gelaten, of ze hun kinderen wel naar school kunnen sturen, omdat de diverse leraren­vak­bonden dreigden met een massale staking. Uiteindelijk is er een tijdelijk compromis bereikt tussen de leraren en het ministerie van Onderwijs en zijn de scholen in het hele land volgens plan geopend.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar zijn er echter altijd een aantal plaatselijke problemen, of het nu gaat om het gebrek aan financiële middelen voor de schoolbussen in een district (met name in de kleinere districten) of om een tekort aan klasse-assistenten die de leerkrachten in de klassen ondersteunen. In de eerste twee jaar van de school is er naast een lerares nog een ondersteuner voor de individuele behoeften van de schoolkinderen. Dit is vooral belangrijk voor kinderen met speciale behoeften.
En er waren nog steeds problemen. Zoals altijd gaat het om geld, zoals bij de meeste stakingen. Uiteindelijk heeft het ministerie van Onderwijs met de vertegenwoordigers van de leraren­organisaties gesproken om de problemen op te lossen.

Ambtenaren van het ministerie van Onderwijs werken aan een soepele start van het nieuwe schooljaar. (Foto: Avshalom Shoshoni/Flash90)

Maar vandaag kunnen de meeste ouders alleen nog maar opgelucht ademen. De meeste zomerkampen in Israël vinden eerder in de vakantie plaats, wat betekent dat ouders gedurende een groot deel van de maand augustus op de een of andere manier moeten goochelen om hun kinderen te vermaken, terwijl ze zelf weer moeten gaan werken. Vaak komen grootouders helpen, maar veel Israëli's hebben die luxe niet, vooral degenen die uit het buitenland zijn geïmmigreerd.

Met de start van een nieuw schooljaar komt ook het ochtend­verkeer weer terug. Maar binnenkort komt de herfstvakantie, en daarvoor weer een vervroegde verkiezing! Dus, terwijl we terugkeren naar de routine, is het leven in Israël, zoals gewoonlijk, nooit saai.

De eerste schooldag is vooral spannend voor nieuwe eersteklassers. 'Shalom Kita Alef' (Shalom Klas Een) is een beroemd lied dat tijdens de eerste schooldag non-stop op de lokale radio wordt gespeeld.

Voor deze schrijver was het begin van het schooljaar 2019 een bijzonder jaar. Voor het eerst in 22 jaar had ik geen kinderen om naar school te sturen. Op een geweldig schooljaar voor alle Israëlische scholieren!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.