Medisch: Niet-toxische lijm voor herstellen weefsels

Sunday, September 01, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Je kunt een lijmpistool voor meer gebruiken dan lijmen van karton en repareren van speelgoed. Onderzoekers van de technische universiteit Technion in Haifa en het Boston Children's Hospital hebben een lijmpistool ontwikkeld, waarmee je beschadigde weefsels aan elkaar kunt hechten.

De ernstigste verwondingen worden momenteel behandeld met nietjes en hechtingen die veel nadelen hebben. Voor de patiënt zijn ze zeer pijnlijk, er blijven littekens over, ze vergen een hoge vaardigheid van de arts en soms moeten ze worden verwijderd nadat de weefsels zijn genezen. Medische lijm daarentegen kan betere medische en cosmetische resultaten opleveren.

Dergelijke kleefstoffen voor levende weefsels worden veel gebruikt in de dermatologie, operatiekamers en in het veld. Maar ook al hebben de huidige beschikbare weefsellijmen voordelen ten opzichte van hechtingen en nietjes, de zijn beperkt door hun mechanische eigenschappen en toxiciteit. Omdat ze zeer giftig zijn, kunnen ze alleen aan de oppervlakte van de huid worden gebruikt. Bovendien kan het uitharden van de lijm het orgaan minder flexibel maken of de hechting kan onvoldoende sterk zijn.

Wegens deze beperkingen proberen onderzoekers al lang een lijm te ontwikkelen die geschikt is voor verschillende soorten weefsels, niet-giftig en flexibel na het uitharden. Een dergelijke lijm zou ook in het lichaam moeten ontbinden nadat het weefsel is samengegroeid.

Prof. Boaz Mizrachi, hoofd van het laboratorium voor Biomaterialen, en promovendus Alona Shagan, ontwikkelden een zeer sterke, niet-giftige weefsellijm die ook na stolling flexibel blijft. De lijm wordt gesmolten, en op het beschadigde weefsel aangebracht, met een speciaal medisch lijmpistool, dat de lijm maar weinig opwarmt, tot 50°, net boven de lichaamstemperatuur, om geen verbranding te veroorzaken. De lijm wordt onder geringe druk direct op de wond aangebracht, waar hij stolt en zich direct aan beide randen van de wond hecht. Na het aanbrengen van de lijm verhardt en ontbindt deze snel na enkele weken. De lijm is ook geschikt voor de hechting van weefsel in het lichaam en is vier keer zo sterk als de bestaande lijmen die hiervoor worden gebruikt. Hij is getest op cellen en proefdieren, en bleek effectief en niet giftig.

De onderzoekers geloven dat het nieuwe concept zal leiden tot de ontwikkeling van apparatuur voor wondbehandeling die het gebruik van hechtingen en nietjes zal verminderen, het genezingsproces zal versnellen en littekens zal verminderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.